4.3 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialTandem penal în fruntea liberalilor suceveni

Tandem penal în fruntea liberalilor suceveni

Miercuri, Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a confirmat începerea urmăririi penale împotriva omului de afaceri Ilie Niţă, prim-vicepreşedinte al organizaţiei municipale a PNL Suceava n el este acuzat că a emis cecuri fără acoperire pentru materiale de construcţie achiziţionate de la o firmă din Fălticeni. Preşedintele PNL – organizaţia municipală Suceava, Marius Zmău, este de asemenea urmărit penal pentru evaziune fiscală.

Miercuri, 26 octombrie a.c., Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a confirmat rezoluţia de începere a urmăririi penale în dosarul privind pe Ilie Niţă, de 55 ani, din municipiul Suceava, patronul SC Nil Construct SRL şi prim -vicepreşedinte al organizaţiei municipale a Partidului Naţional Liberal, pentru comiterea infracţiunii de emitere a unei file cec căreia îi lipseşte unul din elementele esenţiale prev. de art. 84 alin.1 pct.3 din Legea nr.59/1934. „În sarcina învinuitului s-a reţinut faptul că în calitate de director al unei societăţi comerciale din Suceava, a emis o filă cec în favoarea unei firme din Fălticeni, în luna septembrie 2009, drept garanţie de plată în urma achiziţionării unor materiale de construcţii. Fila cec a fost emisă în alb fiind doar semnată, iar la data introducerii la plată în bancă, aceasta a fost respinsă pe motiv de lipsă”, explică Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava. Ilie Niţă, prin firma sa, SC Nil Construct SRL a încercat să plătească în anul 2009 unei societăţi comerciale din Fălticeni – SC Tehnocon SRL materiale de construcţie în valoare de circa 1000 de lei, cu un cec fără acoperire.Astfel de afaceri promovate de liderul politic sucevean nu constituie o noutate.

În luna mai a anului trecut, împotriva lui Ilie Niţă s-a început urmărirea penală într-un dosar similar. S-a purces atunci la începerea urmăririi penale împotriva acestuia pentru că, în calitate de administrator la aceeaşi firmă, a emis în cursul anului 2009 un număr de cinci file CEC pentru societăţi comerciale din Oradea, Suceava, Botoşani, Plopeni şi Rădăuţi. Cecurile au fost refuzate la decontare din lipsă de disponibil şi din cauză că firma lui Ilie Niţă, preşedintel interimar la acea vreme al PNL Suceava se afla în interdicţie bancară încă din luna septembrie a anului 2009. Ilie Niţă a fost atunci acuzat de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi de încălcări ale Legii CEC-ului mai sus amintite. Ca exemplu oferit de politişti la acea vreme a fost o filă CEC emisă de firma NIL Construct, pentru suma de 933 de lei, în data de 10 octombrie 2009, ce a fost refuzata la decontare din lipsa de disponibil şi din cauză că firma liderului PNL se afla în interdicţie bancară.

Marius Zmău, şeful pe linie de partid al lui Ilie Niţă, urmărit penal pentru o evaziune fiscală de peste 22 miliarde de lei vechi

Ilie Niţă nu este singurul liberal care are probleme cu justiţia. Marius Zmău, şeful său direct – preşedintele organizaţiei municipale Suceava a Partidului Naţional Liberal, în acest moment, este urmărit penal de la începutul lunii, pentru o evaziune fiscală de peste 22 de miliarde de lei vechi, constatată de comisarii Gărzii Financiare în vara acestui an. Parchetul de lângă Tribunalul Suceava a confirmat în data de 6 octombrie a.c. începerea urmăririi penale faţă de Marius Zmău, de 39 ani, preşedintelele organizaţiei municipale PNL Suceava şi fost patron al SC Casa Plus SRL, firmă recent intrată în faliment. Urmărirea penală s-a pus în mişcare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, faptă care poate fi pedepsită cu închisoare până la 15 ani. Conform IPJ Suceava, Marius Zmău, în calitate de administrator al SC Casa Plus SRL Suceava, nu a evidenţiat în contabilitatea societăţii operaţiunile comerciale efectuate pe parcursul a doi ani, până în luna iunie a acestui an, constatându-se o lipsă în gestiunea de mărfuri în valoare totală de 6.890.179 lei.

Totodată, în perioada ianuarie 2010 – ianuarie 2011, a înregistrat în contabilitatea societăţii un număr de 66 facturi fiscale, în valoare totală de 2.041.441 lei, emise de o societate comercială din judeţul Botoşani şi 14 facturi fiscale, în valoare totală de 697.878 lei, emise de o firmă din localitatea Hârlău, judeţul Iaşi, ce conţin operaţiuni fictive, prin aceste modalităţi sustrăgându-se de la plata impozitului pe profit şi a TVA-ului în sumă totală de 2.275.342 lei”.Ziarul Obiectiv de Suceava relata în luna iulie a acestui an despre un control efectuat la firma lui Marius Zmău de către Garda Financiară, care a relevat faptul că din gestiunea SC Casa Plus s-au „evaporat”, în doi ani, mărfuri în valoare totală de aproximativ 69 de miliarde de lei vechi, pentru care nu s-au plătit la stat nici TVA şi nici impozit pe profit şi despre care Marius Zmău spunea că nu ştie nimic. El a acceptat că există diferenţe între situaţiile scriptice şi stocurile faptice de mărfuri şi a recunoscut că societatea nu a efectuat încă de la începutul anului 2009 inventarul faptic al întregului patrimoniu al firmei. El a încercat să le explice comisarilor financiari că a uitat să facă inventarul iar unele mărfuri s-ar fi „depreciat” între timp din cauza manipulării.

CASA PLUS a intrat în faliment, având datorii de peste 3 milioane de euro

Tribunalul Suceava a decis la începutul toamnei intrarea în faliment a SC Casa Plus SRL după ce planurile de reorganizare judiciară propuse anterior în baza unei solicitări de insolvenţă depuse la instanţă nu au funcţionat. Despre încurcăturile financiare ale lui Marius Zmău s-a aflat după ce în luna octombrie a anului trecut a fost ales preşedinte al organizaţiei municipale a PNL Suceava, fiind susţinut pentru această funcţie şeful organizaţiei judeţene, {tefan Alexandru Băişanu care îi este şi cumătru. La o lună după ce a fost ales preşedinte al organizaţiei municipale a PNL Suceava, Marius Zmău, în calitate de administrator al SC CASA PLUS SRL Suceava a cerut deschidere procedurii generale a insolvenţei şi admiterea cererii de reorganizare a societăţii. Motivul invocat – începând cu anul 2009, a scăzut cererea pe piaţă pentru aceste produse, odată cu prăbuşirea sectorului construcţiilor.

În intervalul 2007 – 2008, societatea condusă de Marius Zmău a accesat credite de investiţii de la BCR, Piraeus Bank, Unicredit }iriac, în valoare de peste 1.000.000 de euro, în vederea extinderii activităţii prin deschidere de mai multe puncte de lucru, magazine de desfacere şi spaţii de depozitare, precum şi linii de credit la Unicredit }iriac, BCR, Credit European Bank, Banca Transilvania în valoare de 7.000.000 lei şi peste 500.000 euro în vederea menţinerii aprovizionării. În total, numai datoriile asumate de administratorul SC Casa Plus depăşesc 3 milioane de euro.

Cele mai citite

Tranzacția E.ON Energie România – MVM, în vizorul autorităților române

Ministrul Energiei asigură că interesele naționale vor fi prioritare Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că vânzarea E.ON Energie România către compania maghiară MVM nu...

Pompierii și specialiștii IT, în topul încrederii românilor. Politicienii și jurnaliștii, pe ultimele locuri (sondaj IRES)

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de aproape o mie de persoane, prin metoda CATI Pompierii și specialiștii IT sunt profesiile în care românii...

Record de intervenţii Salvamont: 132 de persoane salvate în ultimele 24 de ore

Din totalul apelurilor primite, cele mai multe au fost pentru Salvamont Lupeni Dispeceratul Naţional Salvamont a anunţat duminică dimineaţă un “record nedorit” în acest sezon...
Ultima oră
Pe aceeași temă