6.1 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăSpecialTalibanii cer Congresului SUA să trimită o misiune de anchetă în Afganistan

Talibanii cer Congresului SUA să trimită o misiune de anchetă în Afganistan

Talibanii au propus duminică membrilor Congresului Statelor Unite să trimită în Afganistan o delegaţie care să ancheteze “minciunile” şi “propaganda” generalilor americani, pe care îi acuză că încearcă să prelungească războiul, relatează Mediafax.

“Trimiteţi o echipă de anchetă în Afganistan. Membrii acestei echipe trebuie să aibă libertate de mişcare şi trebuie să fie autorizaţi să se ţină la distanţă de agenţiile voastre de informaţii”, a afirmat Yousuf Ahmadi, unul dintre purtătorii de cuvânt ai mişcării talibanilor. Talibanii par să sugereze indirect că nu i-ar ataca pe membrii misiunii de anchetă americane.

“Mai mult, trebuie să renunţaţi la ideea că Afganistanul reprezintă o ameninţare la adresa păcii în lume. Este vorba despre propagandă fără bază şi o minciună fabricată de liderii voştri pentru a justifica şi a continua acest război ilegal, iraţional şi nejustificat, un aşa-zis război împotriva terorismului”, adaugă Ahmadi.

“În ultimii doi ani, armata voastră a pus în aplicare diferite strategii, printre care trimiterea de întăriri, construirea de noi baze militare, crearea de miliţii. Dar toate aceste măsuri au fost luate fără a ţine cont de realităţile de pe teren. De aceea au eşuat”, adaugă el.

“În fiecare zi, responsabilii militari vă dau informaţii părtinitoare despre Afganistan. Vor să apară ca fiind victorioşi, să obţină încredere şi să arunce gaz pe focul războiului”, a adăugat Ahmadi.

În august, talibanii au propus forţelor internaţionale o anchetă comună asupra victimelor civile din Afganistan, însă NATO a respins oferta, după publicarea unui raport ONU conform căruia insurgenţii sunt responsabili pentru marea majoritate a pierderilor de vieţi omeneşti în rândurile populaţiei civile.

Cele mai citite

Odiseea Tezaurului României de la Moscova, povestită de Politico

Publicația Politico a prezentat în această dimineață un material dedicat ”Tezaurului de aur al Băncii Naționale a României care a fost trimis la...

Kamala Harris și-a exprimat „îngrijorarea profundă” către Benny Gantz cu privire la criza umanitară din Fâşia Gaza

Vicepreşedinta Statelor Unite Kamala Harris şi-a exprimat "îngrijorarea profundă" cu privire la criza umanitară din Fâşia Gaza în timpul unei întâlniri, luni, cu Benny...

Hunor: Iohannis are un grad mare de neîncredere în comunitatea maghiară

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la un grad mare de neîncredere în comunitatea maghiară, comunitate care l-a votat în proporţie de peste 80%, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă