17.6 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăSpecialTăierile de salarii lasă grădiniţele fără personal

Tăierile de salarii lasă grădiniţele fără personal

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a sesizat conducerea Ministerului Educaţiei că grădiniţele din Capitală funcţionează cu număr redus de personal, după ce zeci de angajaţi şi-au dat demisia din cauza reducerii cu 25 la sută a salariilor, potrivit Mediafax.

“O parte dintre unităţile de învăţământ preşcolar din Capitală funcţionează cu personal subdimensionat, încălcând prevederile legale. Sunt grădiniţe care nu respectă cerinţele Direcţiei de Sănătate Publică, întrucât nu au bucătari, personal de îngrijire, paznici sau personal de întreţinere. Această situaţie a fost provocată de blocarea posturilor devenite vacante în urma demisiilor sau a pensionărilor”, arată reprezentanţii FSLI într-un comunicat de presă.

Potrivit acestora, în Sectorul 3 sunt 70 de posturi vacante blocate la nivelul grădiniţelor, din care 50 au fost eliberate în urma demisiilor şi 20 prin pensionări. De asemenea, Sectorul 5 are 62 de posturi vacante, 15 fiind eliberate prin demisii.

“FSLI reclamă neconcordanţa între condiţiile impuse de autorităţile de control ale statului şi cele ale Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Atragem atenţia opiniei publice că din cauza blocării acestor posturi grădiniţele nu-şi pot desfăşura activitatea, iar unele dintre ele riscă să fie închise. Semnalăm conducerii MECTS că demisiile angajaţilor au fost provocate de reducerile cu 25% a salariilor. Păstrarea acestui nivel de salarizare, extrem de scăzut, va respinge potenţialii candidaţi pentru ocuparea acestor posturi vacante”, au precizat reprezentanţii federaţiei sindicale.

Aceştia au menţionat că posturile rămase vacante prin demisie sau pensionare sunt blocate automat, iar în aceste condiţii riscul ca grădiniţele să nu mai poată funcţiona este mare.

În Capitală sunt peste 2.900 de educatoare şi 180 de grădiniţe, din care 150 cu personalitate juridică.

Cele mai citite

Năpasta, răscruce între realul si mitologicul romanesc

Saga și odiseea unei femei puternice, la răscrucile dintre real și fantastic, între lumină și întuneric, între dreptate și nedreptate, nevoită de destin și de...

Sebastian Burduja, despre solidaritate și spirit de echipă

Sebastian Burduja, ministrul energiei, invitat în podcastul Stakeborg, și întrebat ce carte ar fi viața lui, spune că un capitolul din prezent l-ar numi...

Reușită istorică: Simone Tempestini a câștigat prima etapă a Campionatului European de Raliuri

Simone Tempestini a devenit primul pilot român din istorie care a câștigat o etapă din Campionatul European de Raliuri după ce s-a impus, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă