20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialTacerea electoratului si evitarea "sinuciderilor"

Tacerea electoratului si evitarea „sinuciderilor”

Dupa semnalul scrutinului europarlamentar este clar ca se contureaza o alianta guvernamentala PD-PLD. Este bine ca romanii sa treaca si prin purgatoriul unei coalitii cotroceniste, intr-o perfecta armonie cu Basescu. Asa se explica de ce a doua zi dupa recentele scrutine PD a si lansat un proiect de lege de uninominal in varianta agreata de Basescu, dupa ce a fost de acord cu cea a Pro Democratiei. PD vrea proiectul sau, desi exista o lege trecuta de Camere si asteapta doar promulgarea. PD vrea insa uninominal pur, acum fiind pe val, ca sa adune toate resturile, Boc exagerand cu "in concordanta cu ceea ce romanii au votat". Pai n-au votat cati trebuie si nici nu poate fi vorba de "dorinta covarsitoare a romanilor". Numai o asemenea manevra cu uninominalul poate asigura succesul Aliantei PD-PLD, altfel PD va descreste o data cu erodarea lui Basescu, iar PLD se va duce in jos daca Stolojan va pleca la Strasbourg, fiind nevoit sa-si dea demisia din fruntea partidului. Cresterea calului troian PLD seamana cu ascensiunea si caderea lui Melescanu si a partidului sau.

Stolojan zicea cu ceva timp in urma: noi suntem cei care am condus PNL-ul la victoria electorala din 2004. Numai ei? Cei care au lipit afise n-au facut nimic? Talpa partidului nu mai conteaza? In afara de generalitati – valorile fundamentale ale liberalismului ar fi fost asimilate cu interesele grupului care conduce astazi PNL, compromiterea liberalismului, ghem de interese, pierderea identitatii liberale –, nimic corect in corul peledist.
Certurile din Alianta au fost generate pentru propulsarea PD. Mult timp PD i-a presat pe penelisti cu fuziunea. Un timp i-a menajat pe platformisti, le respecta punctele de vedere – puteau sa ramana liberali. Daca nu vor fuziona, cum li se cere acum, cat de buni aliati pentru PD vor ramane?
Am intrat in Uniunea Europeana cu un guvern slabit, dar cu un Stolojan fericit ca si-a facut partid. O alianta Stolojan-PD nu va rezista in fata unui PSD repozitionat si care promite oarece stabilitate. Devin tot mai putin probabile alegerile anticipate. Actualul Parlament s-ar "sinucide". Anticipatele depind de PSD, in acest moment partidul lui Iliescu fiind preocupat de reconsolidarea pozitiilor. Principalul concurent al PD este PSD, care va aduce surprize in 2008. PD, atata vreme cat se va afla in siajul presedintelui, va pierde puncte, o data cu acesta, pentru ca discursurile redundante n-or sa tina mult. Iar PD nu este un loc plin de dezirabili.

Ne amintim de vremea cand PD crease atata adversitate in Parlament incat nici un viitor ministru al sau nu ar fi acumulat decat voturile PD si ale platformalistilor la investitura. Ca sa mascheze acest adevar, Boc ii tragea cu incrancenarea si indarjirea PNL in a obtine "industriile". Tot de teama votului in Parlament, PD a renuntat la a nominaliza un vicepremier.
Mai tineti minte cand pedistii avertizau PNL sa nu faca aliante in afara arcului guvernamental? PD facea inca de pe atunci aliante cu un virtual partid, care mai era si adversar al partenerului de Alianta. Era limpede ca se contura o rocada la guvernare, o alta Alianta D.A.

Guvernul a fost pus in situatia de a fi mereu minoritar. Cu atatea scurtcircuitari si contre au existat totusi initiative guvernamentale, cu toate ca marota anticipatelor a provocat mai multe batalii politice decat administrative, Guvernul Tariceanu, cu atatea inflamari, cu atatea tentative de a-l paraliza, a reusit chiar performante, care sunt de acum bine cunoscute (integrarea, cresterea economica de 7%, cresterea salariului mediu brut de la 198 de euro la 310 s.a.). Startul in UE, cu alegeri anticipate, putea fi bulversat in totalitate.
Cine studiaza atent evolutia PD va constata ca doctrina sa a constat din devorarea partenerilor de guvernare, dand mereu senzatia ca se afla in opozitie. In 2008 se va vedea ca ponderea PD este umflata. Scorul de duminica o sa-i copleseasca pe pedisti. PD o sa scada proportional cu impopularitatea presedintelui.
Basescu parea a-si regasi rolul natural de mediator. Desi i-a pierit siguranta zambitoare, s-a grabit sa convoace partidele pentru uninominal la numai cateva zile dupa esecul sau cu referendumul prin care dorea sa faca "curatenie". Este clar ca nu se va intelege cu partidele si, daca nu va promulga uninominalul guvernului, se intra in prelungiri, iar in 2008 se va vota tot pe liste. De unde 80% dintre romani isi doreau uninominalul, riscam sa nu avem nici o varianta (un sistem electoral echilibrat) numai din dorinta presedintelui si PD de a impune unul pur. In fond, uninominal aveam si inainte de ‘89, cand exista un singur partid. Daca vrem sa avem doar doua partide, care sa se succeada la guvernare, asta se poate realiza prin alte mijloace.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă