20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSuveici de mii de miliarde deturnate in buzunarele PSD

Suveici de mii de miliarde deturnate in buzunarele PSD

Un audit amanuntit, efectuat la Primaria Iasi pe parcursul a peste cinci luni, a fost finalizat de Curtea de Conturi Iasi. Rezultatul? Un dezastru total in „curtea” liderului PSD, Gheorghe Nichita.
La Poli Iasi, trai-neneaca, pe unul dintre ultimele locuri din Divizia A. Salarii de 25.000 de euro anual, numai din contract, basca prime de joc. „Noi avem contracte de nivelul echipelor de Divizia B, care lupta pentru promovare, sau de nivelul Diviziei A, la echipele care se bat sa scape de la retrogradare”, a precizat, lacrimogen, primarul Gheorghe Nichita. Numai ca documentele oficiale il contrazic pe liderul PSD…

Impozite platite dupa ureche

Rezultatele controlului financiar au scos la iveala un fapt ingrozitor: unul din trei ieseni a platit aiurea impozitul si a iesit o diferenta de peste 10 miliarde de lei. „Apar neinregistrate subventii la energia termica datorate catre CET – 136,8 miliarde de lei si cele pentru transportul in comun – 66,5 miliarde de lei”, se arata in raportul Curtii de Conturi. Inspectorii financiari au ramas „ca la dentist” din cauza ca Primaria Iasi nu detine o baza de date unitara care sa cuprinda situatiile financiare, acestea fiind obtinute manual, prin centralizarea tuturor conturilor. „Unitatile bugetare utilizeaza programe diferite de prelucrare a datelor, dar care nu au fost testate. In plus, nu exista conditii pentru securizarea informatiilor”, se precizeaza in raport.

Sarabanda milioanelor de euro

Carentele sistemului informational au generat adevarate „gauri negre” in situatia financiara a Primariei Iasi. Municipalitatea si-a subevaluat patrimoniul cu suma de 1.004 miliarde de lei vechi, respectiv peste 25 de milioane de euro. Din aceasta suma, 792 miliarde de lei reprezinta neinregistrari in evidentele contabile ale actiunilor detinute la societatile la care Consiliul Municipal Iasi este actionar majoritar. Concesionarea traseelor de maxi-taxi este un ghiveci nemaiintalnit, rezultand situatii cel putin hilare, adica municipalitatea percepe taxe, la firme care nu sunt „la strada”. Un control separat, care a dat mari batai de cap inspectorilor, este si finantarea Clubului Poli Iasi. Apar subventii in valoare de 16,9 miliarde de lei, acordate catre Clubul Sportiv Poli Unirea Iasi. Numai ca, din bilantul prezentat de club nu rezulta ca pentru lefurile acordate gruparea din Copou ar fi varsat impozitele catre stat. Raportul, greu de peste doua kilograme, a fost inaintat Curtii de Conturi a Romaniei, care urmeaza sa sesizeze organismele in drept, pentru eventuale masuri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă