Daca spui despre cartierul Mociur din municipiul Resita ca este o zona rau-famata, nu caracterizezi nici pe departe realitatea de acolo. Zona este un adevarat centru al saraciei, al subculturii si al mizeriei. Un cartier format preponderent din camine muncitoresti, fara energie electrica sau caldura, locuite de familii cu cate 5-10 copii, oameni fara acte si fara viitor, care nu exista pentru nimeni. Majoritatea dintre ei au ramas fara locuri de munca, au mai trait din micul trafic cu marfuri de la sarbi, iar de vreo 10 ani supravietuiesc, marea lor majoritate, din cautarea si vanzarea fierului vechi pe la centrele de colectare. Cu toate acestea, chit ca traiesc si cate 10 persoane in doar o camera, oamenii si-au aranjat cat de cat locuintele, pe care le-au gasit parasite, fara usi si geamuri in urma cu peste un deceniu.
Desi blocurile nu sunt alimentate cu energie electrica, toata lumea are la geam antena parabolica, televizoarele fiind alimentate de la acumulatori. Despre apa calda sau incalzire – nici nu poate fi vorba. si, ceea ce este mai grav, aproape nici un copil din cei vreo 250 nu are acte de identitate. Sunt cazuri in care nici adulti de 20-30 de ani nu poseda documente. De aici porneste un adevarat lant al slabiciunilor: daca nu au acte de identitate, nu li se pot face contracte de sedere si invers – un contract de sedere sau inchiriere nu poate fi facut fara acte de identitate. Daca cer acte de inchiriere de la Primarie, sunt trimisi sa-si faca buletin. Daca se duc sa-si faca buletin, sunt trimisi sa-si faca acte pentru un domiciliu stabil. Astfel, oamenii intra intr-un cerc vicios, din care nu mai pot iesi.
Acest lucru i-a scos in vara in strada. S-au linistit cand primarul Mihai Stepanescu le-a promis ca situatia lor se va rezolva. Initial, imobilele respective erau ale societatii de constructii CROSI, apoi au trecut la Consiliul Local si in ele s-au mutat toti saracii Resitei. Dupa transferul de la firma CROSI au fost sistate contractele de gaz, energie electrica sau termica. Dar cei ce locuiesc aici spun ca tot este mai bine decat pe strada. De incalzit se incalzesc cu lemne sau carbuni sau cu ce reusesc sa adune de prin tomberoanele orasului – haine si incaltaminte uzata.