19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSute de credinciosi au participat la Drumul Crucii

Sute de credinciosi au participat la Drumul Crucii

Peste 1.000 de persoane din Valea Jiului, dar si din judetele invecinate au participat ieri la procesiunea denumita simbolic "Drumul Crucii”, care rememoreaza patimile Mantuitorului inainte de a fi rastignit pe Muntele Golgota. Unica in tara in ceea ce priveste lungimea traseului parcurs de credinciosi, procesiunea religiosa, specifica mai degraba catolicilor, a intrat deja in traditia locului si, indiferent de vreme, an de an, in Vinerea Mare oamenii tin sa poarte pe umeri o cruce de mari dimensiuni, asemanatoare celei pe care a fost rastignit Iisus Hristos.
Anul acesta, manifestarea religioasa a adus si un element de noutate: la ultimul popas, de la Schitul Straja, aflat al cota 1.440, pe cruce a fost intinsa o pictura reprezentandu-l de Iisus Hristos rastigint, care va sta acolo pana dupa Inviere.

10 kilometri cu Crucea pe umeri

Procesiunea religioasa denumita "Drumul Crucii” a fost initiata in anul 2000 de un intreprinzator local, Emil Parau, dupa ridicarea Schitului Straja, care povesteste ca totul a fost parca prevestit. Se spune ca in urma cu cativa ani Parau se afla la cabana sa din Straja cand s-au stins toate becurile si inauntru s-a format o cruce. Legenda sau adevar, procesiunea din Vinerea Mare a intrat deja in traditia localnicilor, dar a reusit sa atraga si populatia din alte judete, care vin de la sute de kilometri pentru a lua parte la acest eveniment.
Pe un drum sinuos, lung de 10 kilometri, intre Biserica "Sfantul Nicolae” din Lupeni si schitul din Masivul Straja, situat la 1.440 metri altitudine, credinciosii poarta pe umeri o cruce de dimensiuni considerabile, care cantareste peste 100 de kilograme si masoara 4,40 metri lungime si 2,20 metri latime, pe care sunt sculptate scene din drumul lui Iisus spre Golgota. Inainte de a porni in procesiune, credinciosii ortodocsi se inghesuie sa se inchine in fata crucii, care are, pe fiecare scena sculptata, incrustate moaste de sfinti aduse de la manastirile din tara, dar si o particica din crucea originala. "Este singura data in an cand oamenii se pot inchina la toate cele 14 moaste sfinte, pentru ca in rest crucea este tinuta in picioare, in schitul Straja”, spune Emil Parau. Dupa ce se oficiaza slujba, crucea este ridicata de un sobor de preoti, iar mai apoi, de la al doilea popas, este preluata de credinciosi si purtata, cu randul, pe umeri.

14 opriri pe calea patimilor lui Hristos

Pe traseu, pelerinii fac 14 opriri, la fel ca si Mantuitorul, iar preotii citesc, in fata troitelor de pe traseu, din Cartea Sfanta cele 12 Evanghelii, astfel incat cei care poarta crucea sa se poata schimba intre ei, pentru ca toti participantii la pelerinaj sa poata purta crucea. Credinciosii spun ca iau parte la aceasta procesiune pentru ca vor, in mod simbolic, sa transfere asupra lor o parte a patimilor lui Iisus si sa rememoreze suferinta prin care acesta a trecut pentru iertarea pacatelor noastre. "Prin aceasta mica jertfa pe care i-o aducem lui Iisus, parcurgerea celor 10 kilometri pe jos in Vinerea Mare, speram ca o parte din pacatele noastre sa fie iertate de Dumnezeu”, spune Emil Parau.
Elena Stoian este din Uricani si vine in fiecare an sa ia parte la acest pelerinaj, pentru ca se simte mai aproape de Dumnezeu. „E drumul suferintei lui Iisus si e o placere sa iau parte la Drumul Crucii. Am fost si in anii trecuti, pentru ca Dumnezeu iti ajuta”, spune femeia. Anul acesta oamenii au avut parte si de un element de noutate: la ultimul popas, in Straja, pe cruce a fost intinsa o pictura de mari dimensiuni, care il reprezinta pe Iisus Hristos rastignit, care va fi coborata doar dupa Inviere.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă