6.6 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăSpecialSute de angajaţi din învăţământ au fost disponibilizaţi din 1 septembrie

Sute de angajaţi din învăţământ au fost disponibilizaţi din 1 septembrie

Sute de angajaţi din învăţământ, personal nedidactic, au rămas fără locurile de muncă de la 1 septembrie, în urma unui ordin al ministrului Educaţiei din 24 august. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a anunţat că va acţiona în instanţă inspectoratele şcolare, pentru încălcarea legilor, potrivit Mediafax.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că a fost nevoie de această reducere de personal pentru a face economii la buget în cadrul celor 42 de Case ale Corpului Didactic prin desfiinţarea în şase zile a sute de posturi de administratori, fochişti, secretare, şoferi, paznici sau documentarişti, se arată într-un comunicat al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

“Noi ne întrebăm ce economii vor fi realizate, în condiţiile în care, după micşorarea cu 25 la sută a salariilor, aceşti angajaţi câştigă în medie 600 de lei? În plus, atribuţiile personalului auxiliar şi nedidactic vor fi preluate de personalul didactic, ceea ce este umilitor, dacă ne gândim că munca unei femei de serviciu sau secretare, de exemplu, va fi făcută de un metodist sau un cadru didactic, fără bani în plus”, susţin reprezentanţii FSLI.

Prin aceste reduceri de personal, activitatea în aceste instituţii va avea de suferit, iar numărul şomerilor va creşte, consideră reprezentanţii FSLI. “Atragem atenţia pe această cale că angajatorul, la presiunea ordinului dat de Ministerul Educaţiei, nu a respectat prevederile contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional care stabileşte o perioadă de preaviz de 20 de zile şi nici pe cele ale Codului Muncii, prin care concedierea unor angajaţi se face cu respectarea perioadei de preaviz de minimum 15 zile”, mai scriu reprezentanţii FSLI.

În aceste condiţii, FSLI anunţă că va acţiona în instanţă angajatorul, pentru nerespectarea prevederilor legislative privind desfiinţarea acestor posturi.

Cu problema reducerilor de personal auxiliar şi nedidactic se confruntă şi universităţile, cărora le-a fost încălcată autonomia. La nivelul învăţământului superior vor fi desfiinţate 400 de posturi, ocupate de paznici, femei de serviciu sau bucătărese, potrivit sursei citate.

Cele mai citite

Până la Silicon Valley, se surpă Dorobanțiul și avem Valea Silicoanelo aici la noi

Ilustrație: Marian Avramescu Până când o să ne ducă președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, călare pe porcul care zboară, spre Statele...

Cine sunt primi 10 candidații PSD la alegerile europarlamentare din 2024

Chiar dacă PSD și PNL au anunțat că vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, PSD și-a cam...
Ultima oră
Pe aceeași temă