25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSustinatorii din Irlanda ai Tratatului de la Lisabona au obtinut o victorie...

Sustinatorii din Irlanda ai Tratatului de la Lisabona au obtinut o victorie convingatoare

"Da" a obtinut o victorie convingatoare la referendumul privitor la Tratatul de la Lisabona, a declarat sambata guvernul, in timp ce tabara opozantilor si-a recunoscut infrangerea, inainte de anuntarea primelor rezultate oficiale, relateaza AFP, citata de Newsin.

Secretarul de stat irlandez pentru afaceri europene, Dick Roche, a vorbit despre o victorie "zdrobitoare". "Este o victorie zdrobitoare. Am incredere ca textul va fi adoptat cu un rezultat national apropiat de 60-40", a adaugat el.

Voturile au inceput sa fie numarate la 09.00 in 43 circumscriptii. Primele rezultate arata ca "da" pare a avea un avans. Rezultatele oficiale vor fi anuntate la 16.00 GMT (19.00, ora Romaniei).

"Da" a obtinut o victorie foarte convingatoare la referendumul din Irlanda asupra Tratatului de la Lisabona, a recunoscut sambata Declan Ganley, liderul taberei opozantilor, care a vorbit despre un vot bazat pe teama. "Credem ca este vorba despre o victorie foarte convingatoare pentru tabara sustinatorilor. Irlandezii sunt speriati. Este un vot bazat mai mult pe teama, decat pe speranta", a spus purtatorul de cuvant al lui Ganley.

Inca nu a fost anuntat niciun rezultat oficial, la aproape trei ore de la inceperea numararii voturilor.

"Da" va avea castig de cauza la referendumul din Irlanda, cu peste 60% din voturi, potrivit unui exit poll realizat de un partid favorabil textului si prezentat sambata de Irish Times si televiziunea RTE. Sondajul realizat de Fine Gael, principalul partid din opozitie care sustine Tratatul alaturi de guvern, arata un vot masiv in favoarea textului la Dublin, cu aproape 70% din voturi in favoare, in restul tarii "da" primind circa 60%.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.000 de persoane in 33 de zone ale tarii, pana vineri noapte, dupa inchiderea birourilor de vot.

"Este foarte incurajator", a spus directorul pentru alegeri al Fine Gael, Billy Timmons.

Putin peste trei milioane de alergatori, deci mai putini de 1% dintre europeni, au fost chemati la urne vineri pentru acest referendum ce va decide soarta Tratatului de la Lisabona, considerat esential pentru buna functionare a UE.

La un prim referendum, in 2008, irlandezii au respins textul.

Responsabil pentru o paralizie in care a intrat UE imediat dupa respingerea initiala a textului, Dublinul a acceptat sa-si recheme populatia la vot obtinand in schimb de la UE asigurari ca nu vor fi alterate "specificitatile celtice": interdictia avortului, neutralitatea militara si o rata mica de impozitare. In plus, daca tratatul este adoptat, Irlanda va continua sa dispuna de dreptul de a fi reprezentata in Comisia Europeana prin propriul comisar.

Textul Tratatului de la Lisabona trebuie sa fie aprobat de toti cei 27 de membri pentru a intra in vigoare. Numai Irlanda a fost nevoita, din cauza prevederilor Constitutiei, sa se pronunte printr-un referendum, in timp ce 24 de capitale europene au incheiat deja procesul de ratificare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă