Primul pas care trebuie facut de femeile care doresc sa-si faca o mamografie este obtinerea unei trimiteri de la medicul de familie. Aceasta pare sa fie singura procedura simpla care trebuie efectuata, in conditiile in care medicul de familie, de obicei, scrie trimiterea fara prea mari obiectii. Urmatorul pas este obtinerea unui bon de ordine. Stai la coada de rigoare, formata din femei din tot judetul, ingrijorate de soarta lor. Etapa a treia consta in radiografia propriu-zisa, care se efectueaza in cabinetul 4 al Spitalului Judetean Constanta, situat la demisol.
Calvarul rezultatelor
In ciuda alergaturii de pana acum, cele mai grele momente pentru femeie care isi fac o mamografie sunt cele premergatoare rezultatului. Testul le spune daca au sau nu cancer la san, iar o astfel de stire iti schimba radical viata. In mod normal, persoanele aflate in aceasta situatie ar trebui tratate macar cu respect. Din pacate, in Constanta lucrurile nu stau nici pe departe asa. Dupa efectuarea mamografiei, pe biletul primit de la doctor scrie ca rezultatele se pot ridica de la acelasi cabinet, in decurs de sapte-zece zile, de luni pana vineri, intre orele 14.00 si 18.00. Surpriza apare cand ajungi in fata cabinetului 4 si observi ca regulile s-au schimbat, fara ca nimeni sa le anunte pe paciente. "Rezultatele se pot ridica intre orele 9.00 si 13.00", se poate citi pe un afis lipit pe usa cabinetului.
De la zeci de kilometri distanta
Pentru femeile care locuiesc in orasul Constanta, problema decalarii programului, cu exceptia "terorii" psihice prilejuite de asteptare, nu implica foarte multe inconveniente de deplasare. Probleme cu adevarat au femeile venite din judet, pentru care fiecare astfel de iesire este costisitoare si dureaza foarte mult. O astfel de femeie astepta rezultatul mamografiei in fata cabinetului 4 din Spitalul Judetean, fara ca cineva sa o bage in seama. Ea venise tocmai din Viisoara, dupa ora 14.00, asa cum scria pe bon. Buna-credinta a femeii s-a lovit insa de anuntul dur al afisului: rezultatele nu puteau fi ridicate decat pana la ora 13.00. Mai multe femei care au vazut anuntul si-au scos cheile de la masini si au plecat spre casa, prea educate pentru a injura printre dinti. Pacienta din Viisoara a ramas pe hol, tinandu-si strans de mana copilul de 5 anisori, in speranta ca cineva ii va deschide usa sa-i explice ce s-a intamplat. Copilul plangea, ii era foame, era obosit dupa un drum lung cu un microbuz supraaglomerat, in care a fost nevoit sa stea in picioare… Vroia sa se duca la toaleta, dar toaleta de la demisolul Spitalului Judetean Constanta este, cum altfel, decat inchisa, iar mama nu-si permitea sa se departeze prea mult de cabinetul 4, pentru ca spera ca cineva ii va spune daca este sau nu bolnava de cancer…
Usi care nu se deschid
Rezolvarea unei astfel de situatii tine de bunul simt, de cei sapte ani de acasa. In tot timpul cat pacienta din Viisoara statea, rugatoare, pe holurile spitalului, in cabinetul 4 se lucra. Se faceau radiografii, dar nu se dadeau rezultate. Nici un medic si nici o asistenta nu catadicseau sa iasa din cabinet si sa-i dea femeii un raspuns. Pentru pacienta, urma un drum lung inapoi spre casa, emotiile altei nopti in care te intrebi daca ai sau nu cancer, amintirea scancetului fiului ei, care nu gasea o toaleta functionala, un alt drum lung inapoi spre spital, alte emotii in fata cabinetului numarul 4, inapoi acasa in acelasi microbuz supraaglomerat. Totul pentru ca in Spitalul Judetean Constanta programele se schimba dupa bunul plac al medicilor si asistentilor si pentru ca nimanui nu-i pasa sa anunte acest fapt.
Examen obligatoriu
Societatea Americana de Cancer AARP, Fundatia Nationala de Oncologie Sfantul Anton si alte organizatii medicale recomanda ca femeile in varsta de peste 40 de ani sa efectueze anual o mamografie, prin intermediul unui medic specialist oncolog. Potrivit paginii de internet a Ligii Romane de Cancer, sansele de aparitie a cancerului de san cresc o data cu inaintarea in varsta, 75% dintre cancerele de san aparand la femeile peste 40 de ani. Mamografiile regulate constituie cea mai buna aparare impotriva cancerului mamar. O mamografie poate depista cancerul mamar in stadiile precoce cu doi ani si jumatate inainte ca el sa devina clinic evident. Depistarea incipienta a cancerului mamar ofera femeilor sansele cele mai mari de supravietuire si cele mai bune optiuni terapeutice.