Israelul a demarat, în secret, proceduri prin care să descopere cum ar putea învinge sistemul rus de apărare antiaeriană S-300, informează Reuters, citat de Mediafax.
Potrivit unor surse, sistemul S-300, mobilizat de Rusia în Orientul Mijlociu ar putea limita capacitatea statului evreu de a ataca Siria sau Iranul.
Mai mult, sursele au afirmat că un sistem rus de apărare antiaeriană S-300, vândut Ciprului în urmă cu 18 ani şi care este poziţionat, în prezent, pe insula greacă Creta, a fost activat în primăvara acestui an, în timpul unor exerciţii comune efectuate de Forţele aeriene ale Greciei şi Israelului.
Citeşte şi: Sunt Balcanii următoarea țintă a lui Putin?
Potrivit altor două surse, printre sistemele activate s-a aflat şi cel de tip S-300 din Creta.
Activarea a permis avioanelor de război israeliene să testeze modul cum funcţionează sistemul S-300, strângând date despre radarul său puternic şi despre cum poate fi ocolit.
Potrivit unei surse regionale din domeniul apărării, Grecia a activat sistemul la cererea Statelor Unite, principalul aliat al Israelului, cel puţin o dată în ultimul an. Deocamdată nu se ştie dacă Israelul a împărtăşit informaţiile strânse cu aliaţii săi.
Israelul este îngrijorat de planurile Rusiei de a furniza sisteme S-300 Iranului. De asemenea, Israelul susţine că Egiptul a achiziţionat o variantă a acestui sistem. În plus, israelienii sunt îngrijoraţi de anunţul făcut luna trecută de Moscova, potrivit căruia va mobiliza sistemul S-300 sau pe cel mai avansat S-400 în Siria, după ce Turcia a doborât un bombardier rus.
Israelul a bombardat obiective din Siria ocazional şi se teme să nu fie implicat în vreun incident cu forţele ruse din această ţară. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, s-a întâlnit cu preşedintele rus, Vladimir Putin, cel puţin de două ori în ultimele săptămâni, pentru a discuta modalităţi de a evita accidentele.
Citeşte şi: Rusia a creat zone impenetrabile pentru NATO
Statele Unite şi alte ţări occidentale oferă susţinere forţelor armate ale opoziţiei siriene în tentativa de înlăturare a preşedintelui Siriei, Bashar al-Assad. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.