18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialRusia a creat zone impenetrabile pentru NATO

Rusia a creat zone impenetrabile pentru NATO

SUA trimit forţe speciale la sol în nordul Siriei, la conferinţa internaţională de la Viena, soarta lui Assad a împiedicat un acord. Ruşii, conştienţi că intervenţia în Siria se poate transforma într-un nou Afganistan.

Obiectivul declarat de Moscova al intervenţiei militare în Siria este de a lupta contra Statului Islamic dar comandantul suprem al forţelor NATO, generalul Philip Breedlove, estimează că noua prezenţă a Rusiei priveşte primele piese ale unui nivel complex al sistemului defensiv desfăşurat în SUA şi blocarea operaţiunilor coaliţiei internaţionale în regiune.

Potrivit Washington Post, comandantul militar al NATO a recunoscut public că, în Siria, Rusia a creat o zonă de excluziune aeriană impenetrabilă pentru toate mijloacele NATO (Anti-acces/Area Denial – A2/AD bubble). Zona de excluziune dispune de moijloace de ultimă generaţie, AA, navale, în estul Mediteranei (S-300 P M2) şi terestre (Pantsir-SI) şi cuprinde 30% din teritoriul sirian, în jurul guvernoratului din Lattaquia, unde se află baza aeriană rusă din Hmeymin.,

Zona este opacă pentru toate mijloacele NATO de observare terestre, navale, aeriene şi spaţiale. Nefiind în măsură să determine noile caracteristici ale noilor sisteme de recunoaştere şi de control al focului desfăşurate de Rusia, NATO nu le poate anihila prin bruiaj. În consecinţă, orice tranzit sau transport  al puterilor mondiale sau regionale ce utilizează acest spaţiu de excluziune aeriană nu mai este posibil fără acordul Rusiei. Având în vedere progresele Rusiei din ultimii ani în domeniul sistemelor radar, planificatorii militari americani suspectează că avioanele F-22 din generaţia a 5-a nu mai sunt „invizibile” pentru Rusia. Ceea ce explică faptul că anul trecut Rusia a diminuat drastic finanţarea testelor avioanelor din generaţia a 5-a Su T-50 aflate într-o fază avansată şi refuzul de a crea o versiune cu dublă comandă /pilot şi instructor) fără care nu poate trece spre un nou avion.

Washington Post aminteşte că la presiunea SUA, spaţiile aeriene ale Greciei, Bulgariei şi Turciei au fost înbchise pentru avioanele militare ruse, pentru a nu putea traversa spre Siria. Bombardierele Su-24, Su-25 şi elicopterele Mi-8AMTSh sunt obligate să se echipeze cu sisteme de bruiaj care le permite să ajungă în Siria pe sub nasul întregii lumi, fără să fie depistate.

Rusia a decis, în cel mai mare secret, să aducă în Siria avioane de luptă şi material militar dar cum SUA se opunea cu toate forţele unei prezenţe militare rusă în Siria, Statul Major al armatei ruse a creat în Siria puternicul sistem automatizat C4I (comandament, control, comunicaţii, informaţii, spionaj şi impenetrabilitate) care a permis impunerea supremaţiei sale în războiul radio electronic (Electronic Warfare- EW) contra sistemelor de recunoaştere terestre, aeriene şi  satelitarăe americane, impunând astfel de facto, o zonă de excludere a NATO în Siria (A2/AD Bubble).

Elementul cheie în acest dispăozitiv pus în funcţiune de ruşi este constituit din sistemele Krasukha-4 care realizează un bruiaj non-stop al radarelor de supraveghere, cel al sateliţilor americani din familia Lacrosse/Onyx, care au baze la sol în ţările vecine Siriei, cele ale avioanelor AWACS, E-8C şi cele ale avioanelor fără pilot RQ-4, Global Hawk, MQ-1 Predator şi MQ-9 Reaper.

Rusia a adus în Siria şi alte tipuri de material modern care generează contra-măsuri, inclusiv în spectrul vizibil, infraroşu sau laser, contra mijloacelor optotronice de supraveghere aeriană şi satelitară (IMINT) ale americanilor. Este vorba de arma ultra-secretă care îi permite lui Putin să-şi asigure supremaţia în războiul radio-electronic în Siria. În afara Siriei, Rusia a creat  zone de escluziune a NATO în enclava Kaliningrad, în Marea Baltică şi pe coastele ruse din Marea Neagră, care cuprinde şi Crimeea.

Fără acord la Viena

Conferinţa internaţională  de la Viena din 30 octombrie pentru discutarea viitorului Siriei, a fost precedată de ample manevre diplomatice. În ajun a avut loc un dineu pregătitor care a reunit joi seara şefii dimploamţiilor americană, rusă, saudită şi turcă. SUA şi Rusia, care sunt divizate în ce priveşte rolul pe care ar trebui să îl joace preşedintele sirian, Bachar al-Assad, şi-au accentuat eforturile pentru a se ajunge la o ieşire din criza care durează din 2011.  În final, reprezentanţii celor 17 state reuniţi la Viena – în premieră a participat şi Iranul – nu au reuşit decât să ceară o încetare a focului şi un proces care ar duce la alegeri libere, în timp ce SUA au dezvăluit proiectul lor de trimitere, pentru prima oară, de trupe la sol în lupta contra Statului Islamic.

Analişti şi observatori politici estimau după Conferinţa internaţională de la Viena că în Siria, „Iranul şi Rusia deşin cărţile în mână”. În faţa acestui conflict, principiul realităţii se impune tuturor” preciza Agnes Lavallois, consultant specialist în Orientul Mijlociu şi în probleme siriene, şi cum Rusia şi Iranul sunt principalii aliaţi ai Siriei, „nici o soluţie politică nu este posibilă fără concursul lor. Ca aliaţi şi susţinători financiari şi militari ai Siriei, ei deţin cărţile în mână”.Experta citată a subliniat că „pentru Moscova şi Teheran, problema de astăzi nu este menţinerea cu orice preţ allui Assad la putere. Important pentru ei este menţinerea sistemului nu a persoanei”.

Este pentru prima oară că Iranul a fost reprezentat la o reuniune internaţională asupra Siriei. În 2012, Teheranul nu a participat la conferinţa Geneva-1 asupra Siriei şi invitaţia de a participa la Geneva-2 în 2014, a fost retrasă de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, din cauza opoziţiei SUA şi Arabiei Saudite. Sâmbătă, aflat la Geneva, Ban Ki-moon a precizat că soarta preşedintelui sirian nu trebuie să ia ostatic orice proces de negociere politică asupra crizei siriene.

Ofensivă contra SI

Alianţa forţelor rebele siriene susţinute de SUA au lansat ofensiva contra SI în provincia din nord-est Hasaka, o zi după ce Washingtonul a anunţat trimiterea de forţe speciale pentru consilierea insurgenţilor care luptă contra jihadiştilor. Este prima operaţiune declarată de Forţele democratice din Siria, care reunesc o miliţie kurdă pro-americană şi mai multe grupuri rebele arabe  siriene, alianţă anunţată în octombrie.

Decizia SUA de a trimite trupe staţionate la sol în Siria intervine după lansarea de muniţii grupurilor rebele din nordul ţării acum câteva săptămâni. Strategia Washingtonului în Siria s-a schimbat de la încercarea de formare de combatanţi la aprovizionarea grupurilor conduse de comandanţi americani.

Observatorul sirian pentru drepturile omului, un ONG cu sediul la Londra care supraveghează evoluţiile în teren, a declarat că sâmbătă luptele făceau ravagii lângă Hawi, o mică localitate din apropierea frontierei cu Irakul, în timp ce coaliţia internaţională efectua raiduri aeriene asupra provinciei Hasaka, bastion principal al SI. Frontul revoluţionar din Raqqa, unul din grupurile arabe care au alcătuit noua alianţă de luptă, declara că este iminentă o ofensivă contra SI în fieful său din Raqqa.

 

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă