19.8 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecial„Surprize“ în unitățile de alimentație publică de pe litoral. Chimicale interzise în...

„Surprize“ în unitățile de alimentație publică de pe litoral. Chimicale interzise în sucuri și mici expirați de anul trecut

Restaurante care funcționează de ani buni, unele și de un deceniu, fără să fie deranjate de nimeni, sunt închise acum pe bandă rulantă de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor din Constanța. Motivele sunt deficiențele extrem de grave găsite în timpul controlului, deficiențe care nu puteau apărea de pe o zi pe alta.

Desigur, au mai fost controlate în trecut de mai multe instituții ale statului, s-au dat amenzi de câteva sute până la 2.000 de lei, de obicei (cu posibilitatea de a plăti jumătate în 48 de ore) și s-au dat unele recomandări. Unitățile au funcționat. De circa două luni, noul comisar-șef adjunct al CJPC Constanța, Horia Constantinescu, și un director din ANPC, Paul Constantinescu, au început o serie de controale care s-au lăsat cu sancțiuni-record. S-au aplicat amenzi și de 90.000 de lei la o singură unitate (Cuptorul cu plăcinte din Satul de Vacanță) și s-a luat decizia suspendării activității, pe o perioadă de șase luni, pentru mai multe restaurante și hoteluri.



Conducerea CJPC nu numai că face publice numele unităților descoperite cu probleme, dar și fotografiază și filmează ce găsesc la fața locului. Ca un amănunt relevant, comisarii CJPC nu au avut până acum în dotare aparate profesionale cu care să măsoare temperatura mâncării. Cum să știi dacă este ținută la temperatură conformă? Să bagi degetul în mâncare? Evident, o amendă bazată pe orice altă metodă decât una științifică poate fi imediat anulată de instanță. Acum, comisarii au termometre profesionale, calibrate oficial, și aparatură de înregistrare omologată.

Substanțe interzise în zece țări, vândute în Mamaia

Comisarii de la Protecția Consumatorilor, împreună cu majoritatea colegilor din Comandamentul „Litoral 2017“, au controlat mai multe terase și restaurante din Mamaia și din Constanța în ultimele zile. În Mamaia, au verificat două terase aflate chiar în centrul stațiunii, în zona Cazinoului: Balans și Azur. Au fost găsite nereguli revoltătoare: alimente expirate chiar și de anul trecut, chimicale folosite în fresh-uri, mâncare păstrată timp de mai multe zile, mizerie de nedescris. Cireașa de pe tort: o rață cu tot cu pene ținută în frigider. „Una dintre terase oferea mostre gratuit din aceste «poțiuni» în principal copiilor, îndemnând totodată părinții să cumpere un produs fresh natural. În depozit, nici urmă de fructe, ci doar bidoane (foarte multe și foarte vechi, unele expirate chiar de câteva luni) cu siropuri concentrate cu diverse arome și culori. Pe lângă amenda aferentă de 13.000 de lei, punctul de lucru a fost sancționat complementar cu oprirea temporară a prestării de serviciu până la remedierea abaterilor constatate. Aditivul alimentar aflat în compoziția siropului este Reuseste, care este un aditiv alimentar periculos ce este interzis în peste 10 țări din Uniunea Europeană“, a declarat directorul ANPC, Paul Anghel. Acesta a precizat că doza maxima admisă a fost scăzută treptat de la 12,5 mg/kg corp în 1975 la 10 mg în 1985, iar în 2010 la 6 mg. Această scădere s-a datorat noilor studii ce au avut ca scop determinarea efectelor E133 asupra organismului. Albastru briliant devine foarte periculos atunci când este expus la temperaturi ridicate, producând gaze toxice. Acesta poate afecta negativ atenția copiilor, fapt care trebuie adus la cunoștința părinților la locul de comercializare.

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au verificat și două restaurante cunoscute din municipiul Constanța, Kaptan Baba și Sabroso, unde au descoperit bucătării insalubre. De la începutul lunii mai, câteva zeci de unități au fost amendate și/sau închise. În unele dintre ele, situate în Constanța, în zona veche, gândacii colcăiau în frigidere și alimentele aveau etichete de expirare cu diferite date. Administratorul a spus că furnizorul mărfii i-a dat etichete cu mai multe date de expirare, pe care să le lipeas-că pe produse dacă acestea nu se vând până la un anumit moment dat. „Le am și acum pe birou“, a spus Horia Constantinescu, comisar–șef adjunct CJPC Constanța. Cele mai mari probleme au fost găsite în unitățile de alimentație publică, dar au fost și hoteluri cu multe nereguli. Îmbucurător este că unele din terasele închise au fost redeschise, însă numai după ce patronii au făcut toate modificările solicitate de Protecția Consumatorilor și au echipat bucătăriile cu echipamente moderne.

PROPUNERE. Afișe pentru atenționarea consumatorilor

Paul Anghel are o propunere care vine în sprijinul consumatorilor. „După ceea ce am văzut și în ultimele zile și controale pe litoralul românesc, cred cu tărie într-o idee mai veche, de a afișa la loc vizibil, la intrare în restaurant, bar, fast food, cafenea, etc. un afiș format A4, A3 cu informare potrivit căreia acel operator economic a fost sancționat, pentru ce abateri constatate și cu ce măsuri/sancțiuni complementare, astfel încât consumatorul să fie informat și să ia în deplină cunoștință de cauză decizia de a intra sau nu în acel spațiu.“ O astfel de măsură ar putea fi luată și printr-un ordin al președintelui ANPC, care poate fi transformat în lege.

Cele mai citite

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...

Ursula von der Leyen condamnă atacul Iranului asupra Israelului și avertizează asupra riscului de escaladare

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat miercuri cu fermitate atacul cu rachete balistice lansat de Iran asupra Israelului, avertizând asupra pericolului...

Lista firmelor și asociațiilor care vor oferi cursuri de formare profesională la Start-Up Nation

Până pe 30 septembrie, la ora 20:00, un total de 177 de societăți comerciale și asociații specializate în formare profesională s-au înregistrat pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă