3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialUnde e hamsia de altădată? Păcăleli în restaurantele de pe litoral

Unde e hamsia de altădată? Păcăleli în restaurantele de pe litoral

Una dintre mesele preferate de turiștii de pe litoral este porția de hamsie proaspătă, udată de mujdei și însoțită de pâine. Nu costă mult și se poate servi pe plajă, pe terasă sau oriunde dorești. Este fast-food-ul de succes al sezonului estival. Problema este însă că hamsia nu este întotdeauna hamsie.

Controale recente la mai multe unități de alimentație, dar și la furnizori, efectuate de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Constanța, au scos la iveală că, de fapt, se vindea șprot în loc de hamsie. Hamsia (Engraulis encrasicolus) este un pește de circa 20 de centimetri lungime, la vârstă adultă, și are o valoare comercială mai mare decât șprotul. Este un pește mai nutritiv și cu un gust mai bun. Șprotul (Sprattus sprattus) este mai mic, are între 8 și 16 centimetri, și mai ieftin decât hamsia.

Șprotul e ieftin, dar se amendează scump

Cum toată lumea vrea să mănânce hamsie, chiar dacă mulți nu fac diferența, patronii de restaurante scriu că vând hamsie. Unul dintre aceștia a fost amendat recent de Protecția Consumatorilor cu 5.000 de lei. Horia Constantinescu, comisarul-șef adjunct al CJPC (foto medalion), a explicat metoda de lucru: marfa vine de la furnizor cu factură, iar pe factură scrie „șprot/hamsie”, lucru care evident nu este în regulă. Pe produs scrie însă clar dacă este una sau alta, așa că cei care vând nu au scuză, deși au încercat să se apere atunci când au fost amendați spunând că au scris pe etichetă ce scrie pe factură. Constantinescu a mers pe fir, la furnizor, și a descoperit nereguli și aici, aplicând sancțiuni contravenționale. Dacă vreți să mâncați hamsie, uitați-vă atent la ce cumpărați, mai ales la dimensiunea peștelui. Dacă e prea mic, este cu siguranță șprot. Hamsie se găsește pe litoral, fiind în general adusă din Grecia.

Tentacule de calamar în loc de caracatiță

Exemple de reclamă mincinoasă au mai fost descoperite în restaurantele de pe litoral. „Am găsit în meniul unui restaurant caracatiță. De fapt, clienții erau serviți cu tentacule de calamar”, spune Horia Constantinescu. De circa șapte ori mai ieftine, acestea sunt o modalitate prin care proprietarii de restaurante fac profit pe seama cumpărătorilor neștiutori și naivi.

Rocada între ingredientele scumpe și ieftine se face și la brânzeturi, nu numai la pește. „Sunt locuri unde se vindea brânză blue cheese în loc de gorgonzola sau un compus din reziduuri de lapte, zer și grăsimi vegetale, un fel de ipsos, în loc de brânză feta”, a mai spus Horia Constantinescu. Toate aceste firme au fost amendate și li s-a pus în vedere să intre în legalitate.

Jegul, cea mai mare problemă

Cele mai mari probleme pe care administratorii de restaurante le au sunt mizeria, jegul, de-a dreptul, și produsele expirate puse la vânzare. Mai multe restaurante și terase de fițe din Mamaia, din Constanța și din stațiuni au fost închise după ce comisarii au găsit condiții greu de crezut în bucătării. Au fost descoperite, de exemplu, terase în buricul Mamaiei care vindeau carne de mici expirată de anul trecut, păstrau în frigider o rață sălbatică moartă, cu tot cu pene, probabil pentru a o găti clienților, și vindeau copiilor chimicale expirate și interzise în zece țări din Europa pe post de fresh-uri.

Amenințat cu lumânări

Controalele în forță și amenzile-record desfășurate și aplicate în acest sezon estival de noul șef al CJPC, Horia Constantinescu, au avut urmări. Acesta a primit mai multe mesaje de la un anume Alexandru Mircea, ginerele proprietarului restaurantului Cuptorul cu plăcinte, din Satul de Vacanță, închis pentru deficiențele grave constatate și sancționat cu 90.000 de lei. „Ne-ai pus bine în vara asta și multe lumânări vor arde pentru sănătatea ta micuțule”, i-a transmis acesta lui Constantinescu. I-a mai spus că o „parte din rromii din Constanța nu vor mai vota PSD”, Constantinescu fiind membru al acestui partid. „Nu îmi este frică de astfel de acțiuni! Mi-am asumat tot când am coborât în arenă. Câinii latră, -șobolanii chițăie, caravana trece și ANPC își face treaba!”, a fost replica acestuia.

CONSECINȚE

Exemple pozitive

Dacă unii recurg la amenințări, alții ascultă sfaturile și îndreaptă problemele depistate. Proprietarii unui restaurant din municipiul Constanța, închis pentru deficiențele constatate și amendat cu 25.000 de lei, a remediat toate deficiențele în 48 de ore, iar unitatea a fost redes-chisă. „Restaurantul a fost redeschis în urma remedierii deficiențelor, achitării amenzii și înlăturării de la vânzare a produselor neconforme. Noi asta suntem plătiți să facem! Să ne asigu-răm că toți cei prezenți pe piață respectă drepturile consumatorilor!”, a spus șeful CJPC.

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu nu crede în implicarea Rusiei în alegerile din România

Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD în alegerile prezidenţiale, a fost întrebat luni, într-o conferinţă de presă la Alexandria, dacă are informaţii despre implicarea Rusiei...

Audierea ultimilor șase comisari europeni desemnați, printre care și Roxana Mînzatu, va avea loc marți în Parlamentul European

Ultimii şase comisari europeni desemnaţi, cei propuşi pentru funcţiile de vicepreşedinţi executivi ai Comisiei Europene, între care şi reprezentanta României, Roxana Mînzatu, sunt audiaţi...

Israelul și-ar putea extinde suveranitatea asupra coloniilor evreiești din Cisiordania ocupată în 2025

Ministrul de finanţe israelian Bezalel Smotrich, liderul Partidului Sionist Religios, de extremă dreapta, a promis luni extinderea în 2025 a suveranităţii Israelului asupra coloniilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă