9.5 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăSpecialSupravietuire cu bani putini

Supravietuire cu bani putini

Otelul Galati a terminat turul sezonului 2008-2009 pe pozitia a zecea, putin sub asteptari. Echipa antrenata de Petre Grigoras a ratat prezenta in cupele europene in birourile Federatiei Romane de Fotbal, si nu pe teren, in urma unui 0-3 la masa verde cu SC Vaslui. Dupa ce in intersezon au pierdut jucatori importanti ca Szekely (Steaua), Emil Jula (Energie Cottbus), Stan (Unirea Urziceni), Anca (Gloria Bistrita) sau Deac (intors la CFR Cluj), oficialii gruparii dunarene nu au reusit sa aduca fotbalisti la fel de valorosi. Astfel, Petre Grigoras a fost nevoit sa se bazeze pe jucatori tineri veniti de la echipa a doua si pe fotbalisti din esaloanele inferioare. Printre jucatorii exponentiali pentru acest sezon se numara bulgarii Kolev (portar) si Jelev (fundas), Bourceanu (mijlocas), Gabi Paraschiv (mijlocas) si Alejandro Viglianti (mijlocas).

Presedintele Marius Stan s-a aratat totusi multumit de rezultatele echipei, care nu a pierdut pe teren propriu decat un singur meci, impotriva celor de la SC Vaslui (0-1 in etapa a VI-a).

» Cum ati caracteriza turul de campionat?
Cand analizam turul acestui campionat, trebuie sa tinem cont de unde am plecat. Am terminat sezonul trecut pe locul 7, din punct de vedere sportiv, chiar daca FRF ne-a trecut pe 8 si ne-a lasat in afara cupelor europene. Am reusit aceasta pozitionare cu un lot din care faceau parte Jula, Szekely, Stan si Deac, jucatori pe care nu i-am mai putut tine la Galati si pentru sezonul 2008-2009. Obiectivul nostru a fost ca la finalul turului sa fim in prima jumatate a clasamentului. Am terminat pe 10. Asta nu e o problema, tinand cont ca, de regula, in retur, Otelul a demonstrat ca se descurca mai bine ca in prima parte a sezonului. Suntem multumiti, mai ales ca am folosit jucatori tineri, necunoscuti pe prima scena a fotbalului romanesc, Samuel Cojoc, Silviu Ilie sau Marius Pena. Tineretea este avantajul nostru.

» Otelul fost afectat de criza financiara?
Ne-a afectat si pe noi. Sponsorii nostri au avut probleme si nu au mai reusit sa achite la timp toti banii specificati in contracte. Dar suntem bucurosi ca nu avem probleme cu salariile jucatorilor si ale celorlati membri ai clubului. Mai avem ceva restante la prime, dar nu sunt probleme mari. Primele le putem plati si la finalul campionatului, nu suntem obligati sa le achitam la o data anume. Jucatorii au inteles si nu sunt probleme.

Stan anunta disponibilizari
» Cum va va afecta pe viitor?
La anul situatia va fi una delicata. Incercam sa reducem costurile. Nu prin reducerea salariilor, pentru ca acestea sunt negociate prin contract cu fiecare jucator in parte si nu putem risca sa nu le platim. Dar vom analiza si vom renunta la jucatorii care nu si-au dovedit valoarea pe teren.

» Ce asteptari aveti de la retur?
Sa urcam cat mai sus in clasament si, de ce nu?, sa prindem un loc care sa ne asigure prezenta in cupele europene. Dar nu trebuie sa uitam ca suntem si la doar 7 puncte de un loc retrogradabil. Trebuie sa fim atenti. Se poate intampla orice. Campionatul este foarte strans. Vom avea castig de cauza daca vom avea liniste in continuare, daca ne vom pregati serios si sa avem si putina sansa. O minge poate sa loveasca bara si sa treaca pe langa sau poate sa intre in poarta.

» Obiectivul Otelului este un loc de Cupa UEFA?
Noi nu gandim astfel. Noi avem o strategie pe care o urmam. In conditiile actuale noi ne axam pe jucatori autohtoni si tineri. Avem in echipa mare foarte multi jucatori veniti de la echipa a doua. O parte din ei au debutat deja in prima liga. Cum ar fi Rapa, un fotbalist de 18 ani ce a jucat pentru prima data in Liga I in meciul cu FC Arges. Daca vom reusi cu acest grup de jucatori sa obtinem un loc de UEFA, nu ne vom schimba strategia.

» Au venit multe oferte pe adresa clubului pentru acesti jucatori?
Au venit cateva, dar nu le luam in seama. Sunt jucatori din cadrul clubului si mai au de crescut. Trebuie sa ajute echipa, sa-si demonstreze valoarea si apoi vor pleca.  

Se face nocturna
» Sunteti singurul club care s-a batut pentru un loc in cupele europene si care nu are un stadion cu nocturna.
Galatiul este cel mai dughenizat oras al Romaniei. Nu se poate asa ceva. Primaria trebuie sa inteleaga ca fara nocturna, Otelul sigur nu va juca in primul esalon in sezonul viitor. Nocturna trebuie facuta. Trebuie demolate garajele si chioscurile din jurul arenei. In maximum o luna probabil ca acestea vor fi ridicate si se vor demara lucrarile.

» Cam cat va costa?
FRF nu ne va acorda licenta, pentru ca instalatia de iluminat este un punct important in manualul de licentiere. Costurile lucrarilor se ridica la un milion de euro. Cred ca vom beneficia de ea in prima etapa a sezonului 2009-2010, nu imi fac nici o speranta ca va fi gata mai devreme.  

Marius Stan ne-a prezentat si programul echipei in 2009: Otelul are aranjate doua cantonamente, unul la munte, in tara, si inca unul peste hotare. In prima parte a pregatirii de iarna, Petre Grigoras va pune accent pe antrenamentele fizice, intr-un stagiu efectuat in Poiana Brasov in a doua parte a lunii ianuarie. Pe 4 februarie, galatenii vor pleca in Antalya (Turcia), unde vor fi cantonati timp de doua saptamani, perioada in care vor disputa mai multe amicale.

VEDETA
Capitanul Gabriel Paraschiv a inceput senzational turul campionatului si a marcat nu mai putin de 7 goluri in primele etape. Din pacate pentru el, in plina forma de joc a suferit o accidentare care l-a tinut etape bune in afara gazonului, iar in momentul revenirii, meciul cu Steaua, leziunea a recidivat dupa 8 minute de joc! Paraschiv spera ca in retur sa fie apt de joc si sa aiba un sezon intreg asemeni primelor etape din acest campionat.

SPERANTA
Cand o glorie ca Ilie Balaci spune ca "Bourceanu este singurul jucator din Liga I pe care l-as vrea la Craiova", e clar ca fotbalistul are viitor. Mijlocasul de 23 de ani a impresionat prin travaliu si forta, porecla "Rino", cu trimitere la Gattuso de la Milan, caracterizandu-l perfect. In urma cu sapte luni, retrograda cu Dunarea Galati in esalonul 3; acum, a fost convocat de Piturca la un trial pentru nationala, iar cluburile mari din Liga I se intereseaza de el.

MEGAAFACERE
Otelul a realizat o megaafacere prin transferul a doi jucatori de la U Cluj, in ianuarie 2007, Gabriel Giurgiu si Janos Szekely. Galatenii au platit 50.000 de euro pe amandoi, iar intr-un an i-au revandut cu doua milioane de euro, 1,5 milioane pentru Szekely de la Steaua si 500.000 de euro pentru Giurgiu de la Rubin Kazan! Cum cel de-al doilea nu s-a acomodat la campioana Rusiei, e posibil sa fie "repatriat", dar gratis.

» Nogo pleaca in Franta
Otelul se va desparti de mai multi jucatori aflati la final de contract sau care nu au confirmat. Primul care va parasi gruparea galateana este Salif Nogo, fundasul intelegandu-se cu formatia Troyes din Liga a II-a franceza. Pe lista cu "disponibilizari" se mai afla Romeo Stancu, venit in vara de la Rapid, Vali Iovita, Stevo Nikolic si Robert Elek.
Pana la concretizarea transferului unui atacant argentinian, a fost adus in probe Razvan Avram, un mijlocas de la Prefabricate Modelu, echipa retrasa din Liga a II-a din motive financiare.

Cele mai citite

UE și China, de acord să continue discuțiile privind posibilele alternative la tarifele pentru vehiculele electrice

Uniunea Europeană și China au convenit să poarte negocieri tehnice cu privire la posibile alternative la tarifele impuse vehiculelor electrice construite în China, au...

Trei gorjeni au ajuns în penitenciar. Au fost găsiți vinovați pentru exploatarea sexuală a unor minore

Polițiști din cadrul Poliției Orașului Cărbunești au pus în aplicare trei mandate de executare a pedepsei închisorii, emise de Tribunalul Gorj, față de 3...

Optimizați igiena și eficiența cu produsele din hârtie de unică folosință

În orice mediu profesional sau casnic, menținerea unor standarde ridicate de igienă este esențială. Sanito.ro oferă o gamă variată de produse din hârtie care...
Ultima oră
Pe aceeași temă