– Cele mai multe dintre acestea provin din credinte si mituri stravechi
In preajma Anului Nou, romanii se pregatesc pentru trecerea pragului dintre ani. Datinile si obiceiurile legate de familie si idealuri reprezinta credinte si mituri stravechi, componente ale culturii noastre traditionale Anul Nou in Ardeal este primit conform traditiei cu obiceiuri si ritualuri crestine si pagane pastrate din stramosi. Renumitul plugusor si turca sunt cele mai renumite si spectaculoase.
Uratul cu plugusorul il fac in general copii si tinerii adunati in grupuri. Ei merg din casa in casa si canta un cantec sau recita o poezie, in timp ce unul dintre ei trage bugaiul, iar altul plesneste din bici. Turca este cioplita in lemn intocmai ca un cap de cerb ori tap. Este impodobita cu fel de fel de panglici si margele, bentite si clopotei. Este pusa in miscare cu ajutorul unei sfori. Cu turca umbla tinerii pana in ziua de Sfantul Vasile. Sorcova este un alt obicei caracteristic sarbatorilor de iarna. In dimineata de Anul Nou, copii tin calea celor care ies din biserica, ori se duc la case si ii sorcovesc.
In Tara Oasului, in vatra focului de la stana, sunt introduse patru potcoave pe care, dupa ce se inrosesc, sunt mulse oile peste ele, pentru ca oile "stricate", care nu dau lapte, sa se vindece. In Ajunul Anului Nou, feciorii care merg la colindat schimba portile unor sateni care s-au certat in cursul anului, pentru ca acestia sa comunice si sa se impace. In noaptea dintre ani, nu trebuie stinsa lumina in casa, iar la casa la care canta cocosii, acestia anunta bucurii in urmatorul an.