16.5 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăSpecialSuperspital privat în Apahida

Superspital privat în Apahida

Comuna clujeană Apahida va avea unul dintre cele mai mari spitale private din Transilvania. Un investitor german vrea să exploateze o nişă de piaţă apărută după ce o serie de spitale de stat au fost închise de către Ministerul Sănătăţii. Astfel, noul spital ar urma să asigure servicii medicale inclusiv pentru comunele de pe Câmpia Transilvaniei care au fost deservite până acum de către spitalul din comuna Mociu, iar pe de altă parte va putea prelua inclusiv o parte a personalului medical care a fost concediat în urma închiderii unor unităţi sanitare din judeţul Cluj.

O companie germană intenţionează să construiască unul dintre cele mai importante spitale private din Transilvania în comuna clujeană Apahida, potrivit primarului Ionel Fărcaş. El a declarat că acest spital va fi construit în zona Corpadea, acolo unde administraţia locală dispune de o suprafaţă de circa 200 de hectare. Ionel Fărcaş a spus, potrivit www.clujtoday.ro, că investitorii germani vor primi, prin intermediul unui contract de tip parteneriat public-privat, o suprafaţă de 10 hectare, pentru a realiza noul spital. Primarul din Apahida a spus că această parcelă este viabilizată, în condiţiile în care se află aproape de drum, iar reţelele de apă şi de gaz sunt situate chiar la marginea terenului. Reţeaua electrică este situată la o depărtare de circa 1.000 de metri, iar racordarea viitorului spital la reţeaua de electricitate va putea fi realizată cu costuri foarte mici, potrivit reprezentanţilor administraţiei locale. 

Valoarea investiţiei în noul spital este de circa 20 de milioane de euro, adică aproape jumătatea investiţiei realizate de compania finlandeză Nokia în parcul industrial Tetarom III din comuna Jucu. Primarul Ionel Fărcaş a precizat că noul spital va fi situat la o distanţă de 12.900 de metri de aeroport. „Am măsurat cu mare atenţie această distanţă. Pentru a transporta rapid urgenţele, una dintre cerinţe a fost aceea ca spitalul să nu fie situat la o depărtare mai mare de 15.000 de metri de aeroport”, a spus Ionel Fărcaş. 

Noul spital ar urma să aibă circa 400 de paturi. El va genera circa 200 de noi locuri de muncă directe. „Chiar dacă autorităţile judeţene au decis să nu mai construiască pe teritoriul comunei noastre Spitalul Regional de Urgenţă, iată că Apahida nu va rămâne fără spital. El este foarte important pentru regiune, mai ales că spitalul public din Mociu a fost desfiinţat”, a mai adăugat primarul comunei Apahida.

Investiţii în Sănătate

Investiţia de la Apahida nu este singura de acest fel. În Cluj-Napoca, compania care administrează déjà Spitalul Universitar Pelican din Oradea a anunţat că va construe cel mai mare spital privat din România, cu ajutorul unei investiţii de 50 de milioane de euro.  Este vorba de o investiţie de 50 de milioane de euro, care va genera 500 de noi locuri de muncă, a spus reprezentantul spitalului, medicul Octavian Cacuci. Spitalul Universitar Pelican va fi ridicat pe Calea Turzii şi va avea 330 de paturi.

Spital la Oradea

Deja, la Oradea, funcţionează un Spital Pelican, care este pe locul III în clasamentul contribuabililor pentru bugetul local. De serviciile spitalului vor putea beneficia toţi clujenii, pentru că acest spital va avea un contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Investiţia de la Cluj va fi susţinută inclusiv de fonduri de investiţii din străinătate. Noul spital va avea toate liniile de tratament posibile.

Cele mai citite

Statele membre ale UE discută creșterea tarifelor pentru produsele agro-alimentare rusești

Țările din Uniunea Europeană analizează posibilitatea majorării tarifelor pentru o gamă variată de produse agro-alimentare și îngrășăminte din Rusia, conform unor surse citate de...

UE face apel pentru „cea mai mare reţinere” după loviturile israeliene în Iran

Uniunea Europeană(UE) a lansat sâmbătă un apel tuturor părţilor să dea dovadă de 'cea mai mare reţinere' pentru a evita o 'escaladare incontrolabilă' în...

Israelul a atacat Iranul. Netanyahu a urmărit din buncăr operațiunile

Cel puţin 5 explozii au fost raportate, iar mai multe ţinte militare din jurul capitalei Teheran şi din alte două provincii au fost lovite...
Ultima oră
Pe aceeași temă