18 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialSunat de Putin, ei, na!

Sunat de Putin, ei, na!

Putin l-a sunat pe Basescu pentru ca este in cautare de aliati (sustinatori oficiali) in criza gazului.Nu era normal sa-i informeze presedintele si pe romani de ce l-a sunat pe Putin? Nu ne spune ce-a discutat cu Putin sa nu ne ingrijoram. Despre cele doua convorbiri telefonice nu stim nimic (poate i-o fi reamintit lui Putin ca iarna nu-i ca vara). De ce trebuia sa aflam de convorbirea Basescu-Putin de la ITAR-TASS si nu de la Cotroceni, atata vreme cat administratia prezidentiala ne potopeste cu comunicate si cand presedintele se da cu sania? Chestiunea este atat de serioasa incat romanii ar fi indreptatiti sa stie mai mult decat comunicatul Presedintiei de marti seara – "o informare cu privire la furnizarea de gaze de catre Federatia Rusa". Mai mult am aflat de la Ria Novosti: "Presedintele Basescu impartaseste pozitia Rusiei in legatura cu responsabilitatea Ucrainei in ceea ce priveste tranzitarea gazului catre consumatorii din Europa".

 

Ei, na! Nici UE nu stie cine are dreptate in disputa Rusia-Ucraina.
Propunerea pentru un contract direct cu Romania este una aruncata in bascalie. Obisnuit al zeflemelei, Basescu n-a primit pana acum un "misto" mai usturator ca acesta. Putin, la conferinta de presa, n-a furnizat informatii, i-a dat o replica presedintelui roman. "Suntem gata sa vindem direct catre Romgaz tot gazul rusesc care acopera nevoile Ucrainei pe un an de zile si apoi sa-l vindeti mai departe Ucrainei", a zis Putin, dand impresia ca propunerea este serioasa, desi mai ca-l pufnea rasul. Dupa care a urmat luarea in deradere: "Este o oferta buna?". Ar fi prima data cand romanii primesc ceva de la rusi. De fapt, Putin l-a luat peste picior pe Basescu, in direct. Cine ar putea sa creada ca Ucraina ar accepta sa cumpere de la Romania gazul rusesc, cu 500 de euro, cand pana acum a platit 250 de euro? Mai ales ca ne aflam in conflict pentru platoul continental al Marii Negre, ne batem pentru zacamintele de gaz, dar si pe Canalul Bastroe.

 

Sa admitem ca propunerea a fost serioasa. Romania s-ar lega la cap – va plati ea gazul, iar de la ucraineni ar recupera banii cand s-o putea. Chiar daca ne-am preface ca n-am inteles luarea in ras a lui Putin si am trece la negocieri pe gazul destinat Ucrainei, cum ar accepta asa ceva vecinul nostru direct? Mai curand ar arde la sobe tizic. Premierul ucrainean a si declarat ca vor fi contracte directe intre Rusia si Ucraina, fara intermediari. Ne-am fi asteptat ca Presedintia sa ne anunte ca Basescu l-a sunat si pe omologul sau portocaliu de la Kiev, sa asculte si varianta acestuia, inainte de a da dreptate Moscovei.

Cand Putin a spus "am o alta oferta pentru Romania" era sigur ca urma o batjocura. "Oferta greu de refuzat" este o ironie la adresa lui Basescu. Suntem tara UE, dar am acceptat fara sa cracnim o asemenea bascalie, sa nu-i zic grosolanie. UE are nenumarate surse de informare si nu s-a repezit sa decreteze ca Ucraina este de vina. De unde este Basescu atat de sigur ca oficialitatile de la Kiev sunt responsabile pentru blocarea tranzitului gazului rusesc spre Europa? Cati dintre romani cred in ofertele lui Putin, de "nerefuzat"? O propunere asa de importanta nu se face la o conferinta de presa, iar presedintele nostru n-a comentat in nici un fel mesajul trimis de Putin printr-un corespondent TV. Gestul presedintelui de a-l suna pe Putin parea unul firesc, daca nu cumva s-a aratat dispus sa arbitreze conflictul Ucraina-Rusia. Daca Putin avea pentru Romania o "contraoferta", greu de refuzat, ma intreb care a fost "oferta". Basescu reactioneaza la orice, chiar si la banala stire ca poarta lant de aur, dar intr-o chestiune asa de importanta tace.

Desi este cel mai tare la "alba-neagra", de asta data Putin l-a "jucat" pe Basescu. Nu este atat de grava "starea de urgenta" declarata de Videanu cat situatia in care a fost pusa Romania prin actiunile lui Basescu, care au declansat o astfel de bascalie. Nici Boc n-a sesizat-o. S-a repezit cu o declaratie: "Cand vom avea un lucru clar si precis cu privire la acest subiect, vom reactiona".

Il asteptam sa ne spuna macar cum scapam de intermediari. si daca ar fi sa nu mai auzim de intermediari, asta ne poate veni dintr-o negociere a oficialilor UE, care n-au sarit in dimineata inchiderii vanei sa-l sune pe Putin, cum a facut-o cel ce se vrea lider peste "marea ruseasca". Gazprom nu va renunta usor la intermediari atata vreme cat considera ca multi beneficiari achizitioneaza cantitati mici. Daca pana acum nici macar vicepresedintii Gazprom n-au vrut sa discute cu ministrii nostri, de ce ar face-o acum? Cum ar putea face Rusia o exceptie pentru Romania, de vreme ce Gazprom n-a vandut niciodata direct?

Basescu s-a rugat de Putin sa ne accepte la proiectul South Stream. Politica energetica a UE este insa una unitara, pe care Rusia nu o vede cu ochi buni. Iar Romania a optat pentru Nabucco. Putin nu se poate bucura de Nabucco, care ar folosi alt gaz decat cel rusesc. Daca s-ar finaliza proiectul Nabucco in 2010, conducta ar fi functionala cel mai curand in 2015.
Singura pozitie normala fata de un partener ca Rusia, care nu da doi bani pe contractele comerciale, a adoptat-o UE – companiile prejudiciate au fost indemnate sa aduca in justitie nerespectarea unor clauze contractuale. Nu intamplator Barosso l-a sunat marti, 13 ianuarie 2009, pe Putin pentru a-i transmite "dezamagirea UE". Diriguitorii Romaniei n-or sa mai pomeneasca de contracte directe, se vor multumi ca rusii s-au indurat si au deschis robinetul. Basescu, in privinta gazului, a gresit momentul. Trebuia sa-l sune pe Putin acum patru ani. Visul de mediator la Marea Neagra se va spulbera din nou.

De ce nu intervine dl Basescu la ceea ce se intampla la noi: pretul titeiului a scazut de patru ori, pretul benzinei trebuia sa fie redus macar la jumatate. Decat sa cersim gaz de la rusi, mai bine atrageam investitii serioase in sectorul energetic, extindeam forajele la Ceanu Mare, unde exista gaz sa incalzim si vecinii, terminam centralele nucleare, modernizam minele, impanzeam Dobrogea cu mii de centrale eoliene. La ora actuala s-a pus la punct si tehnologia lichefierii gazului.

Cu terminale adecvate, aceasta sursa este una importanta. Sa-i vedeti atunci pe rusi cum vor face propuneri serioase chiar si Romaniei. Ai fi tentat sa deplangi Finlanda ca este dependenta 100% de gazul rusesc. Numai ca gazul reprezinta doar 10 la suta din energia necesara "tarii lacurilor", unde locuintele nu sunt legate in nici un fel de gaz.
Saraci cu duhul cei care cred ca din doua telefoane Bucuresti-Moscova Basescu va aduce Romania in prim-planul politicii mondiale. Acum e randul lui Medvedev sa-l sune pe Boc.

Cele mai citite

Netanyahu acuzฤƒ Hamas de eศ™ecul negocierilor de pace: a „respins” รฎn bloc „tot”

Premierul israelian a acuzat miercuri Hamas cฤƒ a "respins" รฎn bloc "tot" ceea ce a fost propus รฎn timpul negocierilor purtate sub egida unei...

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...

Netanyahu acuzฤƒ Hamas de eศ™ecul negocierilor de pace: a „respins” รฎn bloc „tot”

Premierul israelian a acuzat miercuri Hamas cฤƒ a "respins" รฎn bloc "tot" ceea ce a fost propus รฎn timpul negocierilor purtate sub egida unei...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ