25.7 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăSpecialSummit-ul de vineri al liderilor din zona euro, incert din cauza Germaniei

Summit-ul de vineri al liderilor din zona euro, incert din cauza Germaniei

Planurile liderilor din zona euro de a participa vineri la o întâlnire de urgenţă pe tema Greciei au fost puse miercuri sub semnul întrebării de Germania, provocând temeri că vidul politic va duce la noi atacuri speculative asupra obligaţiunilor statelor cu datorii mari, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Autorităţile de la Berlin îşi menţin opinia că Grecia este finanţată până în septembrie, astfel încât nu este nicio grabă pentru discuţii.

“Nu există planuri concrete pentru un summit special”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Executivului german.

Alţi lideri europeni sunt mai puţin expliciţi.

Guvernatorul băncii centrale a Italiei, Mario Draghi, care va prelua în acest an preşedinţia Băncii Centrale Europene (BCE), şi premierul Irlandei, Enda Kenny, au declarat că este necesar un acord rapid pentru noul plan de susţinere a Greciei.

Moody’s a retrogradat marţi ratingul Irlandei la nivelul “Ba1”, în categoria “junk”, nerecomandată pentru investiţii, afirmând că această ţara va avea nevoie, ca şi Grecia, de un nou ajutor financiar internaţional.

Italia a fost de săptămâna trecută ţinta atacurilor speculative pe piaţa financiară şi, dacă va avea nevoie de asistenţă, aceasta va depăşi capacitatea fondurilor de urgenţă ale zonei euro.

“Problema Moody’s nu este Irlanda, problema Irlandei este Europa. Nu are rost să avem o întâlnire, dacă aceasta nu va avea ca rezultat o concluzie cuprinzătoare”, a declarat Kenny în Parlamentul irlandez.

Obligaţiunile italiene şi spaniole s-au stabilizat miercuri, dar randamentele obligaţiunilor irlandeze au crescut la niveluri record în urma măsurii Moody’s.

Traderii nu se aşteptă la o calmare a pieţei în lipsa unor măsuri decisive.

“Ţările mari sunt în criză, devine destul de periculos”, a declarat un trader.

Liderii europeni trebuie să decidă cum să implice investitorii privaţi în al doilea plan de susţinere a Greciei.

Dacă vineri nu va avea loc o întâlnire, faptul poate avea un impact negativ puternic pe pieţele financiare.

Dacă summitul va avea loc, dar fără un rezultat clar, impactul ar putea fi chiar mai mare.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a informat ambasadorii că intenţionează să organizeze summitul vineri seara şi majoritatea ţărilor din zona euro au fost de acord, dar Germania este reticentă să accepte data, dacă nu există o decizie fermă care să fie aprobată de lideri.

Cele mai citite

Mesajul transmis de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române către Patriarhul Ierusalimului

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Preafericitul Daniel, a transmis duminică un mesaj de solidaritate și îngrijorare către Patriarhul Ierusalimului, în contextul escaladării conflictului militar...

Sebastian Burduja, despre solidaritate și spirit de echipă

Sebastian Burduja, ministrul energiei, invitat în podcastul Stakeborg, și întrebat ce carte ar fi viața lui, spune că un capitolul din prezent l-ar numi...

LIVE/ Iranul a lansat atacul asupra Israelului

Iranul a lansat un atac fără precedent asupra Israelului. Peste 200 de drone și rachete au fost trimise, majoritatea fiind interceptate de sistemul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă