16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialSummit pe tema situaţiei din Ucraina, la Paris. Când va avea loc...

Summit pe tema situaţiei din Ucraina, la Paris. Când va avea loc întrevederea

Liderii francez, german, ucrainean şi rus a stabilit, ca pe data de 2 octombrie, la Paris, să fie organizat un summit pe tema situației din Ucraina, informează Mediafax.  

Francois Hollande, Angela Merkel, Petro Poroşenko şi Vladimir Putin au convenit că este necesar “să facă totul pentru ca această situaţie să dureze şi ca Misiunea specială de observare a OSCE să aibă acces permanent, sigur şi fără obstacole în zonele respective”, a informat preşedinţia franceză, într-un comunicat citat de AFP în pagina online.

Palatul Elysee a confirmat organizarea “la începutul lui octombrie”, la Paris, a unui summit în formatul Normandia, inaugurat la o primă reuniune a celor patru lideri pe tema Ucrainei, cu ocazia comemorării a 70 de ani de la Debarcarea aliaţilor.

Kremlinul a precizat la rândul său că reuniunea de la Paris va avea loc la 2 octombrie, potrivit site-ului agenţiei DPA.

Miniştrii de Externe ai celor patru ţări se vor întruni, aşa cum era prevăzut, pe 12 septembrie la Berlin, pentru a “pregăti propuneri concrete”, a confirmat Elysee.

În materie de securitate, cei patru lideri au subliniat că un “acord privind retragerea armelor cu calibrul sub 100 de mm trebuie încheiat cât mai curând”, iar cel privind “retragerea armamentului greu trebuie implementat în întregime”.

În plan politic, potrivit preşedinţiei franceze, “trebuie stabilită o dată comună pentru organizarea alegerilor locale în unele sectoare ale regiunilor Doneţk şi Lugansk”.

Francois Hollande şi Angela Merkel au insistat de asemenea asupra necesităţii de a progresa în legătură cu schimburile de prizonieri şi de a asigura acces liber Comitetului Internaţional al Crucii Roşii”.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri că va pleda pentru eliminarea restricţiilor privind vizele pentru ucrainenii care vizitează Europa, dacă Kievul îndeplineşte reformele necesare, relatează DPA în pagina online.

De asemenea, Juncker a avertizat Moscova că Uniunea Europeană îşi va apăra frontierele estice dacă va fi necesar, în condiţiile în care Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania se simt ameninţate de acţiunile Rusiei în Ucraina.

“Securitatea şi frontierele statelor membre UE sunt intangibile şi vreau ca acest lucru să fie înţeles foarte clar la Moscova”, a precizat Juncker, în discursul său privind starea Uniunii. “Solidaritatea nu este un cuvânt gol”, a adăugat el.

Preşedintele CE a apreciat că Polonia şi ţările baltice sunt “membri foarte importanţi” ai UE. “Ele nu ar trebui să creadă că nu am fi acolo dacă securitatea şi graniţele lor ar fi în pericol”, a menţionat Juncker. “Avem o obligaţie de a apăra, dacă este necesar, securitatea tuturor”, a mai spus el.

Relaţiile dintre UE şi Moscova sunt la cel mai redus nivel după sfârşitul Războiului Rece, din cauza conflictului din Ucraina, Rusia fiind criticată pentru că a anexat peninsula Crimeea şi acuzată că îi susţine pe separatiştii proruşi.

Conflictul, izbucnit în aprilie 2014, s-a soldat cu moartea a aproape 8.000 de civili, potrivit datelor furnizate marţi de ONU.

 

Cele mai citite

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă