Succesul uneia dintre principalele tactici împotriva talibanilor, respectiv raidurile de noapte cu ţintă precisă, ar putea fi exagerat pentru a lăsa impresia unei eficienţe crescute a campaniei militare din Afganistan, potrivit unui raport publicat miercuri, citat de Guardian şi preluat de Mediafax.
Studiul arată că pentru fiecare „lider” ucis într-un astfel de raid mor alte opt persoane, deşi acesta ar trebui să reprezinte o armă precisă de decapitare a mişcării talibane pe teren.
Raportul menţionează, de asemenea, că în informările primite de presa americană este menţionat un număr mai mare de lideri talibani ucişi sau capturaţi într-o anumită perioadă de timp decât numărul rezultat în urma comunicatelor de presă zilnice.
Raportul, realizat de cercetătorii Alex Strick van Linschoten şi Felix Kuehn, pentru Afghanistan Analysts Network, analizează comunicatele de presă zilnice publicate de forţa NATO în Afganistan ISAF pentru a crea un profil al acestor raiduri în perioada decembrie 2009 – sfârşitul lui septembrie 2011.
Strick van Linschoten susţine că definiţia ISAF pentru cuvântul lider este „suficient de extinsă pentru a nu spune nimic”. El susţine că denumirile lider şi „facilitator” sunt adeseori folosite ca sinonime în comunicatele ISAF, deşi facilitator poate fi doar o persoană a cărei casă este folosită de un grup insurgent.
„Folosirea termenului lider este intenţionată pentru a crea impresia că organizatorii talibanilor sunt scoşi din luptă. Aceasta este o interpretare greşită”, susţine Strick van Linschoten.
De exemplu, un articol apărut în USA Today în martie 2011, care citează statistici militare americane, precizează că „raidurile au scos din luptă 900 de lideri talibani” în perioada iulie 2010 – martie 2011. Potrivit noului raport, este vorba despre 215 lideri capturaţi şi 95 ucişi, plus 180 de facilitatori capturaţi şi zece ucişi.
Un purtător de cuvânt al NATO a declarat că multe decese şi detenţii nu sunt menţionate în comunicatele de presă din motive diverse, inclusiv dorinţa de a menţine secretul pentru o perioadă de timp în vederea unor operaţiuni ale serviciilor secrete sau pentru că moartea unor combatanţi talibani poate fi constatată doar după eveniment.