21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSucces fără precedent al separatiştilor flamanzi în alegerile legislative federale din Belgia

Succes fără precedent al separatiştilor flamanzi în alegerile legislative federale din Belgia

Separatiştii flamanzi din partidul N-VA au obţinut un adevărat triumf la alegerile legislative din Belgia, câştigând 29 la sută din voturi în Flandra, conform proiecţiilor realizate de televiziunea publică VRT, pe baza rezultatelor parţiale, relatează AFP, citată de Mediafax.

 

Rezultatul este fără precendent pentru o mişcare de susţinere a independenţei Flandrei, nici una dintre formaţiunile separatiste nereuşind vreodată să obţină un asemenea rezultat într-un scrutin legislativ federal.

În Flandra, N-VA devansează net partidul creştin-democrat CD&V al actualului premier Yves Leterme, care a obţinut numai 17,5 la sută din voturi, potrivit primelor proiecţii.

Partidul liberal flamand Open VLD, care a provocat convocarea alegerilor anticipate, retrăgându-se din guvern la sfârşitul lunii aprilie, s-a clasat pe locul al treilea, cu 14,5 la sută din voturi. Partidul de extremă-dreapta flamand Vlaams Belang a obţinut 12,5 la sută din voturi, conform proiecţiei VRT.

Electoratul francofon a votat pentru partidul socialist, care a obţinut 36 la sută din voturi în Wallonia şi la Bruxelles, oraş aflat în Flandra, dar având populaţie majoritar francofonă. Socialiştii îi devansează pe liberalii din partidul MR al ministrului de Finanţe, Didier Reynders, care nu a obţinut decât 24 la sută din voturi, urmat de partidul de centru CDH, cu 16 la sută, şi ecologişti, cu 14 la sută din voturi, conform proiecţiilor.

Rezultatele oficiale complete urmează să fie anunţate în cursul serii.

După alegeri, partidele politice din Flandra, Wallonia şi Bruxelles urmează să înceapă negocieri laborioase în vederea formării unui nou guvern de coaliţie.

Preşedintele N-VA, Bart de Wever, deşi învingător în Flandra, regiune din nordul ţării unde trăiesc 60 la sută dintre cei 10,5 milioane de belgieni, a anunţat încă dinaintea alegerilor că nu va candida pentru postul de prim-ministru, însă nu exclude o participare la guvernare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă