6.3 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăSpecialSUA vrea despăgubiri de la Coreea de Nord

SUA vrea despăgubiri de la Coreea de Nord

Autoritățile de la Washington au apreciat, luni, că este necesar ca Phenianul să-şi asume responsabilitatea celui mai grav atac cibernetic comis în Satele Unite şi să despăgubească studiourile Sony Pictures, victima acestor atacuri, relatează AFP. „Dacă vor să ajute în acest caz, ei (nord-coreenii) ar trebui să-şi recunoască vina şi să despăgubească Sony", a declarat pentru presă Marie Harf, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, insistând asupra "încrederii" Washingtonului în privinţa rolului Coreei de Nord în acest "atac distructiv".

Citește și: James Bond, victima „Interviului care ucide”. Secretele Sony Pictures, difuzate on-line de hackeri

Statele Unite au acuzat Coreea de Nord că este responsabilă de atacul contra Sony Pictures, care a determinat compania să anuleze lansarea, prevăzută de Crăciun, a filmului "Interviul care ucide!", o comedie despre un complot fictiv al CIA de a-l asasina pe liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Citește și: Director Sony: Nu am capitulat în faţa hackerilor

Harf nu a comentat însă informaţii online potrivit cărora conexiunile foarte limitate nord-coreene la Internet au fost puternic reduse luni, afirmând că Statele Unite "studiază o panoplie de acţiuni" ca reacţie daţă de atac. "Atunci când vom răspunde, unele răspunsuri vor fi vizibile, altele ar putea să nu fie", a subliniat ea.

Preşedintele Barack Obama a apreciat, într-un interviu difuzat duminică de CNN, că el "nu crede că acesta este un act de război. Cred că a fost un act de vandalism cibernetic costisitor".

Citește și: Sony Pictures a fost atacată de hackerii din Coreea de Nord. Lansarea filmului "The Interview", anulată

Atacul, dezvăluit la sfârşitul lui noiembrie de către Sony, a paralizat sistemul informatic al companiei şi a fost însoţit de difuzarea online a cinci filme aparţinând studioului, unele nelansate încă, a datelor personale a 47.000 de angajaţi, a unor documente confidenţiale ca scenariul viitorului film cu James Bond şi unei serii de e-mailuri foarte stânjenitoare pentru membri din conducerea Sony.

Citește și: Coreea de Nord, fără Internet. Specialiștii prezumă o răzbunare a SUA

FBI a imputat vineri acest atac cibernetic – revendicat de grupul de hackeri GOP (Guardians of Peace) – Coreei de Nord, care continuă să nege orice implicare. Duminică, Phenianul a ameninţat cu represalii Casa Albă şi alte ţinte americane, în cazul impunerii unor sancţiuni. 

Guvernul nord-coreean "are o lungă poveste în privinţa negării responsabilităţii" acţiunilor sale provocatoare, a subliniat luni Harf. Întrebată despre ameninţările cu represalii proferate de Phenian, ea a răspuns că "noi îndemnăm Coreea de Nord să dea dovadă de reţinere, să se abţină de la orice nouă acţiune ameninţătoare în acest stadiu".

Cele mai citite

Se pregătește programul „Femeia Antreprenor 2024”. Condiții de accesare

Ministerul Economiei pregătește lansarea programului „Femeia Antreprenor” prin intermediul căruia sunt oferite granturi în valoare maximă de 200.000 lei/IMM. Programul are la dispoziție...

Nu are echipă nici în liga a II-a, dar îşi trage stadion de 100 de milioane de euro!

Deşi Oradea nu are nicio echipă de fotbal care activează în primele două ligi, primarul urbei, Florin Birta, a anunţat că municipalitatea va...

Taxă globală pentru miliardari. Vis sau realitate?

Mai multe țări iau în calcul introducerea unui impozit minim global pentru miliardari. Reprezentanții țărilor G20 au discutat propunerea la un summit de...
Ultima oră
Pe aceeași temă