25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSUA vor o solutie pasnica in Abhazia

SUA vor o solutie pasnica in Abhazia

» Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, aflata in vizita la Tbilisi, a facut apel la oprirea violentelor in regiunile separatiste georgiene si a avertizat Iranul ca SUA nu vor ezita sa apere Israelul si alti aliati din zona.

Vizita in georgia a Condoleezzei Rice are loc pe fondul tensiunilor crescande intre Moscova si Washington in Caucaz si pe tema scutului antiracheta american. Cei doi vechi rivali din epoca Razboiului Rece s-au acuzat reciproc in ultimele zile de favorizare a tensiunilor in regiunile separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud, unde au loc violente cotidiene. "Violentele trebuie sa inceteze", a declarat presei Condoleezza Rice dupa intrevederea cu presedintele georgian pro-occidental Mihail saakasvili.

 

Vorbind in special de Abhazia, Condoleezza Rice a asigurat ca Washingtonul se va stradui sa stabilizeze regiunea. Rusia a suplimentat cu cateva sute de oameni prezenta sa militara in Abhazia, iar miercuri a acuzat SUA ca "acopera provocarile" Tbilisiului in Abhazia si Osetia de Sud. In timp ce Georgia ameninta ieri ca va lua o decizie unilaterala in vederea retragerii soldatilor rusi din cele doua regiuni separatiste, Ministerul Apararii de la Moscova preciza ca pe 9 iulie avioane rusesti au survolat republica separatista georgiana Osetia de Sud pentru "a evita o baie de sange", intrucat "situatia se agravase in zona de conflict". "Masura a permis racorirea capetelor infierbantate de la Tbilisi", arata textul ministerului. Relatiile dintre Tbilisi si Moscova traverseaza o criza profunda, Georgia acuzand Rusia ca vrea sa anexeze regiunile ei separatiste, Abhazia si Osetia de Sud.

» Presedintele Abhaziei a sosit la Moscova pentru a discuta situatia din teritoriu si despre deschiderea unei reprezentante ruse.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă