5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA și UE impun noi sancțiuni Rusiei

SUA și UE impun noi sancțiuni Rusiei

Statee Unite au decis luni să impună sancţiuni unui număr de şapte oficiali ruşi şi 17 firme apropiate preşedintelui rus Vladimir Putin, ca represalii faţă de ceea ce Washingtonul a catalogat drept "acţiuni de provocare" în Ucraina.

În plus, un acord a fost obţinut luni la UE pentru adăugarea a încă 15 nume pe lista europeană cu sancţiuni, în contextul crizei ucrainene, informează Mediafax. Adăugarea acestor nume a fost decisă de către ambasadorii celor 28 de state membre UE, care s-au reunit la Bruxelles din cauza absenţei unei "dezescaladări" a situaţiei din Ucraina.

Washingtonul va revizui, de asemenea, condiţiile autorizării exporturilor în Rusia a anumitor echipamente high-tech care ar putea să aibă o utilizare militară, a anunţat Casa Albă într-un comunicat publicat la Manila, unde preşedintele Barack Obama se află într-o vizită oficială.

"Statele Unite au decis noi acţiuni, astăzi (luni), ca răspuns la continuarea intervenţiei ilegale a Rusiei în Ucraina şi la acţiunile sale de provocare care subminează democraţia" în ţară şi "ameninţă pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială" a Ucrainei, a declarat Jay Carney, un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat într-un comunicat.

Carney a declarat că Rusia nu a făcut nimic pentru a respecta prevederile Acordului privind Ucraina încheiat la Geneva cu Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite, un compromis menit să oprească acţiunile întreprinse de separatişti proruşi în estul ucrainean. "Implicarea Rusiei, în ultima perioadă, în violenţele din estul Ucrainei, este incontestabilă", a adăugat el.

Sancţiunile intervin în urma unor măsuri adoptate recent împotriva altor oficiali din anturajul politic şi financiar al lui Vladimir Putin.

Sancţiunile adoptate de UE vor intra în vigoare la publicarea în Jurnalul Oficial al UE, care va dezvălui numele respective probabil marţi dimineaţa.

Aceşti reprezentanţi se adaugă listei celor 33 de ruşi şi ucraineni proruşi vizaţi de blocarea averilor şi interdicţii de călătorie în UE, pentru că au contribuit la destabilizarea Ucrainei. În total, 22 de ucraineni, activi în timpul fostului regim, sunt sancţionaţi prin blocarea averilor pentru "deturnare de fonduri publice".

"Ne aflăm într-o situaţie în care nu există o dezescaladare", a declarat Pia Ahrendkilde Hansen, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene (CE).

"Considerăm sancţiunile din «faza a doua» drept "nivelul potrivit, pentru moment, avansând totodată în pregătirea măsurilor din «faza a treia»", de ordin economic, a precizat ea.

Extinderea listei UE cu sancţiuni a fost aprobată, la nivel de principiu, cu o zi înaintea negocierilor de la Geneva, de la 17 aprilie, vizând diminuarea tensiunilor. Cei 28 au preferat să amâne punerea în aplicare a acestei măsuri, pentru a nu periclita negocierile de pace.

Însă amplificarea tensiunilor în Ucraina, în ultimele zile, şi temerile faţă de o invazie din partea Rusiei au determinat G7 să decidă, sâmbătă, să înăsprească sancţiunile.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă