17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialSUA se opun legalizării de către Israel a coloniilor neautorizate

SUA se opun legalizării de către Israel a coloniilor neautorizate

Statele Unite se opun legalizării de către Israel a avanposturilor construite fără autorizaţie pe terenurile private palestiniene, a declarat miercuri departamentul american de Stat, relatează AFP, citată de Mediafax.

Această iniţiativă ar fi contrară „eforturilor noastre de pace şi ar contraveni angajamentelor şi obligaţiilor Israelului”, adaugă diplomaţia americană într-un comunicat, reacţionând la anunţurile Guvernului israelian.

Premierul Benjamin Netanyahu a confirmat marţi analiza mijloacelor juridice pentru legalizarea coloniilor ilegale.

Netanyahu este supus unor presiuni intense de lobby din partea coloniştilor şi a aripii drepte a coaliţiei sale în urma demolării a trei locuinţe în septembrie în colonia ilegală Migron, în apropiere de Ramallah, în Cisiordania, potrivit cotidianului Haaretz.

Dar „Statele Unite se opun oricărui efort de legalizare a avanposturilor coloniilor”, subliniază comunicatul american, care pune înainte riscul pentru procesul de pace dintre Israel şi palestinieni.

„Le cerem din nou celor două părţi să acţioneze în mod constructiv pentru a promova pacea şi a evita acţiunile care complică acest proces şi subminează încrederea”, continuă Departamentul de Stat.

Washingtonul îşi reînnoieşte apelul la reluarea negocierilor sub egida Cvartetului pentru Orientul Mijlociu (Statele Unite, Uniunea Europeană, ONU şi Rusia), care tocmai a propus data de 23 octombrie pentru discuţii preliminare între părţi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă