Americanii cu datorii la fisc de peste 50.000 de dolari vor rămâne fără pașapoarte, din anul 2016, după ce președintele Barack Obama a promulgat un proiect de lege care stipulează că Departamentul de Stat poate revoca, refuza sau limita pașapoartele datornicilor, scrie Mediafax.
Detaliile administrative sunt puține. Legea poate însemna că Departamentul de Stat nu va emite un pașaport nou pentru un datornic, nu îl va înnoi sau chiar l-ar putea revoca, relatează Forbes.
Departamentul de Stat va acționa, în mod evident, la sesizarea fiscului (IRS). Legea va limita astfel călătoriile în străinătate ale persoanelor care nu și-au plătit taxele și impozitele, dar ar putea fi afectate și călătoriile aeriene interne, din cauza unor noi prevederi legate de introducerea unor standarde naționale pentru actele de identitate, care nu au fost adoptate de toate statele federale.
Este vorba despre statele Louisiana, Minnesota, New Hampshire și New York (care beneficiază de o excepție).
Lista persoanelor afecte de măsură va fi realizată de IRS, care va aplica un prag de 50.000 de dolari de taxe federale neachitate, sumă care include și penalitățile și dobânzile.
Mai mult decât atât, dacă o persoană va contesta impozitele datorate, pe cale administrativă sau în justiție, acest fapt nu va influența decizia de anulare a pașaportului. Măsura va fi anulată dacă datornicul își plătește taxele conform unui acord de eșalonare. Reglementarea nu este limitată la cazurile penale, în care autoritățile consideră că este vorba de evaziune fiscală.
Libera circulație este un drept fundamental, atât între statele federale cât și la nivel internațional, și nu este clar dacă legea va trece dacă va fi contestată din punct de vedere constituțional.