Statele Unite au îndemnat în cadrul Summitului NATO de la Newport la constituirea rapidă a unei coaliţii largi pentru "distrugerea" grupării ultraradicale sunnite Statul Islamic (SI), relatează Mediafax.
"Nu este timp de pierdut pentru formarea unei coaliţii largi vizând să slăbească şi în final să distrugă ameninţarea reprezentată de către Statul Islamic", au declarat secretarii americani John Kerry şi Chuck Hagel într-un comunicat comun, la finalul unei reuniuni cu omologii lor britanici, francezi, germani, italieni, turci, polonezi, austrieci, danezi şi canadieni.
"Cred că linia roşie, pentru toată lumea de la această masă, este să nu fie trimişi militari pe teren", a subliniat, totuşi, secretarul de Stat american John Kerry, potrivit unei transcrieri a intervenţiilor sale în cursul reuniunii.
"Este necesar să avem această coaliţie până la (data) Adunării Generale a ONU", care îşi deschide lucrările în ultima săptămână din septembrie, a declarat el.
"Pentru a fi eficientă, această coaliţie internaţională este necesar să se articuleze în jurul mai multor axe: susţinerea militară a partenerilor noştri irakieni, stoparea fluxului combatanţilor străini, contracararea finanţării Statului Islamic, abordarea crizei umanitare şi delegitimarea ideologiei SI", precizează Kerry şi Hagel în comunicat.
Ameninţarea reprezentată de către gruparea Statul Islamic, o organizaţie jihadistă responsabilă de atrocităţi în Irak şi Siria, s-a impus ca subiect al discuţiilor în a doua zi a Summitului NATO.
Washingtonul efectuează de la începutul lui august atacuri aeriene în nordul Irakului, cu scopul de a stopa înaintarea jihadiştilor, în timp ce mai multe ţări, între care Statele Unite, Franţa, Italia şi Germania livrează sau urmează să livreze armament combatanţilor kurzi aflaţi în prima linie a frontului în Irak.
Problema unor evetuale atacuri aeriene în Siria, o ţară în care preşedintele Bashar al-Assad nu poate să fie considerat un partener de către majoritatea statelor occidentale, rămâne o problemă crucială în strategia globală a luptei împotriva grupării Statul Islamic.
"Există implicaţii evidente în Siria", a recunoscut Kerry în cursul reuniunii.