17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialSUA promit drepturi pentru partenerii diplomatilor gay

SUA promit drepturi pentru partenerii diplomatilor gay

» Secretarul de Stat SUA, Hillary Clinton, le promite diplomatilor homosexuali ca va acorda partenerilor lor drepturi egale cu cele ale sotiilor sau sotilor functionarilor hetero.

» Decizia a fost accelerata de demisia din Departamentul de Stat a fostului ambasador SUA in Romania, Michael Guest.

Administratia Barack Obama se pregateste sa extinda drepturile – de genul asigurarii de sanatate si indemnizatii de familie – pentru partenerii diplomatilor homosexuali care reprezinta SUA in strainatate – o masura indelung asteptata de angajatii Departamentului de Stat cu orientari homosexuale care au fost incurajati sa-si asume identitatea sexuala.  
Howard Berman, presedintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentantilor, a anuntat ca secretarul de stat Hillary Clinton a promis legislativului ca guvernul SUA va prezenta inainte de inceputul lunii iunie proiectul legislativ care va extinde drepturi ca asigurarea de sanatate, alocatiile pentru relocare si asistenta si antrenament pentru securitate personala pentru partenerii diplomatilor americani, fara distinctie de orientare sexuala.

Decizia guvernului SUA a venit dupa ce Berman l-a chemat la audieri in Congres pe Michael Guest, fostul ambasador american in Romania, care a spus ca a renuntat la diplomatie in 2007 pentru ca, dupa cum a spus, partenerul sau era victima a discriminarilor. Guest "ne-a servit tara timp de 26 de ani, dar a fost nevoit sa renunte la serviciul diplomatic pentru ca nu mai suporta ca partenerul sau de o viata intreaga sa fie tratat ca un cetatean de rang inferior", a spus Berman, citat de AFP.
Guest si alti diplomati gay au dat exemple de inechitati – spre deosebire de partenerii diplomatilor heterosexuali, partenerii functionarilor diplomatici gay sunt considerati membri ai casei, fapt pentru care nu au dreptul de a primi instructaj in materie de securitate din partea Departamentului de Stat, nu au dreptul la ingrijire medicala gratuita, cand se afla alaturi de partenr la post in strainatate, nu li se garanteaza evacuarea in caz ce urgenta, nu beneficiaza de alocatii pentru transport si nici de alocatii speciale de intretinere atunci cand partenerii lor sunt trimisi la post in tari precum Irakul, unde familiile diplomatilor nu au voie sa-i insoteasca la post.
Potrivit presedintelui unei asociatii a homosexualilor din diplomatie, aproximativ 5% din cei 12.000 de diplomati americani sunt gay, iar dintre acestia 350 au parteneri de acelasi sex.

» Gestul lui Guest, determinat de discriminare
Fostul ambasador al SUA in Romania Michael Guest a criticat-o pe Condoleezza Rice in fata colegilor de la Departamentul de Stat pentru ca institutia pe care o conduce nu le-a oferit partenerilor diplomatilor homosexuali tratament egal cu cel al partenerilor diplomatilor hetero. In decembrie 2007, la receptia gazduita chiar de Departamentul de Stat in onoarea retragerii sale din diplomatie, Michael Guest
a facut-o responsabila pe sefa diplomatiei din acel moment, Condoleezza Rice, pentru ca nu a reusit sa le ofere partenerilor diplomatilor gay acelasi tratament ca in cazul sotilor/sotiilor diplomatilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă