Forțele Terestre ale SUA au făcut publice o serie de detalii despre desfășurarea de trupe din estul Europei, care se realizează în această perioadă.
Unitatea americană care a ajuns deja în Germania, în portul Bremerhaven, este Brigada a 3-a Blindată, cu sediul la Fort Carson (Colorado). Efectivul este de 3500 de militari însoțiți de 87 de tancuri, 18 tunuri autopropulsate Paladin, 144 mașini blindate Bradley și 419 automobile blindate Humvee.
Din Germania, pe parcursul lunii ianuarie, americanii se vor deplasa pe calea ferată și pe șosele până în Polonia, pe un traseu de peste 900 de kilometri. Începând din luna februarie 2017, unitățile americane se vor afla în punctele finale de dislocare.
Astfel, în România va fi instalat un batalion de infanterie. Forțele Terestre ale SUA nu indică efectiv câți soldați vor fi staționați în România, dar un batalion american de infanterie are un efectiv mediu de 500 de oameni.
Cele mai mari provocări de securitate pentru NATO vin din vecinătatea estică a Alianței Nord-Atlantice, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu secretarul general al alianței, Rose Gottemoeller.
Comandamentul brigăzii americane se va afla în Polonia. Americanii mai trimit trupe terestre în cele trei state baltice, precum și în Bulgaria. Întreaga deafășurare de forțe a SUA pe Flancul Estic al NATO va dura nouă luni.
Capacitatea lor mximă de luptă va fi demonstrată în cadrul exercițiului Saber Guardian, programat în iulie 2017 în zona Mării Negre.
La mijlocul anului 2016, ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, declara într-un interviu că un batalion occidental pe teritoriul Poloniei ar fi suficient pentru descurajarea unui eventual atac al Rusiei. Un batalion nu ar putea ține în loc trupele rusești, dar le-ar încetini deplasarea până la intervenția forțelor principale ale NATO.
La nivelul Alianței, trupele destinate pentru o asemenea situație din cele din forța de reacție rapidă.