4.5 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialLazăr Comănescu: Marile provocări de securitate vin din estul NATO. SUA se...

Lazăr Comănescu: Marile provocări de securitate vin din estul NATO. SUA se bazează pe scutul antirachetă de la Deveselu

Cele mai mari provocări de securitate pentru NATO vin din vecinătatea estică a Alianței Nord-Atlantice, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu secretarul general al alianței, Rose Gottemoeller, informează Agerpres.

Șeful diplomației române a arătat că discuțiile cu secretarul general NATO au vizat situația de stabilitate din regiune, relația dintre NATO și țările partenere din vecinătatea estică a alianței, dar și cu statele din Balcanii de Vest. De asemenea, a adăugat demnitarul, s-a avut în vedere atenția care trebuie acordată consolidării securității și stabilității în vecinătatea estică, dar și în vecinătatea sudică.

„Am avut aceleași evaluări cu privire la importanța deosebită a întăririi prezenței alianței în zona noastră, a unei atenții sporite în privința componentei sudice a flancului estic al alianței pentru că (…) cele mai importante provocări în materie de securitate și stabilitate vin din această parte a vecinătății alianței”, a spus Comănescu.

Pe de altă parte, Rose Gottemoeller a evidențiat contribuția României la activitățile de instrucție din Afganistan, pe care a considerat-o a fi de o importanță vitală, mai ales în ultimii ani. Ea a amintit că țara noastră este de mai mulți ani un participant foarte important în Afganistan la unele operațiuni de importanță majoră în zone foarte periculoase ale țării. În context, oficialul NATO a menționat și sistemul antirachetă pe care îl găzduiește România.

Totodată, Gottemoeller a vorbit și despre activarea diviziei multinaționale în cadrul Comandamentul de Sud-Est pentru a sprijini descurajarea și apărarea în Europa de Sud-Est. Secretarul general al NATO a afirmat că alianța pe care o reprezintă prețuiește contribuția României față de activitățile Tratatului Nord-Atlantic.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Apple a introdus o nouă funcție de securitate pe iPhone

Apple a introdus o nouă funcție de securitate pe iPhone care presupune restartarea dispozitivului după 72 de ore de inactivitate, potrivit cercetătorilor în securitate,...

Investițiile străine în România cresc, dar numărul noilor companii cu capital străin scade semnificativ

Italia deține cel mai mare număr de firme (53.411) înregistrate în România Investițiile directe ale nerezidenților în România au totalizat 5,362 miliarde de euro în...

Speranță pentru soldații ucraineni: Noua Lege a Demobilizării promite întoarcerea în civilie

În prezent, ucrainenii înrolați în armată pot reveni la viața civilă, doar dacă sunt răniți pe câmpul de luptă Ministerul Apărării intenționează să finalizeze un...
Ultima oră
Pe aceeași temă