19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA: Obama critică rasismul "adânc înrădăcinat" în societatea americană

SUA: Obama critică rasismul “adânc înrădăcinat” în societatea americană

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a criticat rasismul "adânc înrădăcinat" în societatea americană şi a îndemnat la susţinerea cererilor de reformare ale activiştilor, adresându-se protestatarilor faţă uciderea unor afro-americani de către poliţişti. "Este un lucru adânc înrădăcinat în societatea noastră, este adânc înrădăcinat în istoria noastră", a declarat preşedintele într-un interviu pentru postul de televiziune prin cablu Black Entertainment Television care a difuzat fragmente duminică.

"Când ai de-a face cu ceva atât de înrădăcinat ca rasismul sau prejudecăţile, trebuie să fii atent, dar este necesar să recunoşti că este nevoie de timp, să rămâi statornic şi să nu renunţi până nu ajungem cu toţii acolo", a adăugat el citat de The Washington Times.

Obama s-a întâlnit săptămâna trecută, la Casa Albă, cu tineri activişti pentru drepturi civice care protestează faţă de uciderea prin împuşcare a unui adolescent de culoare de către un poliţist alb, în august, la Ferguson, în statul Missouri.

După ce un mare juriu a decis joi să exonereze un poliţist alb care l-a sugrumat în timpul arestării pe un afro-american, provocându-i moartea, Obama a declarat că vrea să se asigure că poliţia "îi serveşte pe toţi în mod egal". Demonstraţii au continuat să aibă loc de atunci în toată ţara, în oraşe ca New York, Seattle, Portland (Oregon), Davidson (North Carolina) şi Tampa.

Preşedintele s-a abţinut să dea curs invitaţiei unor lideri ai mişcării pentru drepturi civile de a vizita oraşul Ferguson. Însă Obama a organizat săptămâna trecută, la Casa Albă, o serie de întâlniri cu membrii Cabinetului, reprezentanţi locali şi tineri activişti şi a anunţat crearea unui grup de lucru însărcinat să prezinte recomandări în vederea unei îmbunătăţiri a relaţiilor dintre agenţiile cu activitate în domeniul aplicării legii şi comunităţile minoritare, mai scrie Mediafax.

Cele mai citite

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

Pe timp de război, cresc acțiunile firmelor producătoare de armament

Acțiunile unor mari companii care produc echipamente militare au crescut semnificativ, în contextul războiului din Ucraina și, mai nou, al războiului din Orientul Mijlociu,...

Klaus Iohannis a promulgat legea privind jocurile de noroc

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă