-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialSUA: „Îi încurajăm pe premier şi pe preşedinte să continue să colaboreze“

SUA: „Îi încurajăm pe premier şi pe preşedinte să continue să colaboreze“

Ambasada SUA la Bucureşti a anun­ţat că se bucură pentru că s-au făcut nominalizările la funcţiile de conducere din Parchete şi precizează că încurajează o colaborare între premier, preşedinte şi CSM pentru a ajunge cât mai repede la un acord.  “Ambasada SUA a susţinut constant că este de o importanţă vitală să se nominalizeze procurori independenţi şi calificaţi. Ne bucurăm să vedem că s-au făcut nominalizări, iar procesul consultativ poate merge acum mai departe”, se afirmă într-o poziţie transmisă de diplomaţia americană.

Reprezentanţii SUA la Bucu­reşti îi încurajează pe cei trei actori implicaţi în proces să colaboreze. “Îi încurajăm pe premier (în calitate de ministru interimar al Justiţiei), pe preşedinte şi Consiliul Superior al Magistraturii să continue să colaboreze pentru a ajunge cât mai rapid posibil la un acord în ceea ce priveşte aceste posturi extrem de importante”, se mai arată în poziţia Ambasadei SUA.

Interesul Statelor Unite pentru nominalizarea unor şefi la Parchetul General şi la DNA este mai vechi. Fostul ambasador SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, sublinia încă din octombrie anul trecut acest lucru. “Pentru Statele Unite ale Americii, acest proces de selecţie va fi un criteriu foarte important, care va influenţa percepţia asupra parteneriatului nostru strategic cu România”, a afirmat Gitenstein. Acesta sublinia că selecţia reprezintă un test şi pentru revenirea la o coabitare politică civilizată şi stabilă, deoarece este vital ca persoanele numite în cele două funcţii să fie susţinute de toate marile partide politice.

 Judecătorii acuză tranzacţionarea Justiţiei

 Numai că desemnarea procurorului Tiberiu Niţu ca viitor şef al Parchetului General şi a Laurei Codruţa Kovesi la conducerea DNA, prin înţelegere politică între Traian Băsescu şi Victor Ponta nu a fost primită bine de breasla magistraţilor. Asociaţia Magistraţilor din România (AMR)  i-a criticat pe cei doi în legătură cu o posibilă înţelegere “meschină” privind numirile în fruntea celor două instituţii. “Asociaţia Magistraţilor din România urmăreşte cu interes dezbaterile publice referitoare la numirile în funcţii la nivelul Parchetelor şi precizează că nu înţelege să achieseze la poziţia adoptată de factorul politic în această problemă, urmând să efectueze de îndată toate demersurile pe care le găseşte de cuviinţă, în situaţia în care justiţia va face obiectul unor tranzacţii ori altor înţelegeri inacceptabile pentru conduita unui stat de drept, aşa cum se doreşte să rămână România”, se arată într-un comunicat al AMR din România.

Poziţia asociaţiei vine după ce 97 din cei 124 de procurori din cadrul DNA au semnat un protest prin care cer ca şefii de la DNA şi Parchetul General să fie desemnaţi prin ”selecţie” pe criterii de transparenţă şi rezultate profesionale şi nu prin ”numire” din partea ministrului Justiţiei. Procurorii „susţin ferm poziţia Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori, în privinţa procedurii de selecţie şi numire a procurorilor în funcţiile de conducere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la Direcţia Naţională Anticorupţie şi la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism”.

Potrivit legii, ministrul Justiţiei este cel care face propunerea de numire a procurorului şef, CSM dă un aviz consultativ, iar preşedintele ţării este cel care decide şi emite decretul de învestire în funcţie.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă