19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSUA gasesc solutii de tranzit spre Afganistan prin Asia Centrala

SUA gasesc solutii de tranzit spre Afganistan prin Asia Centrala

Washingtonul a reusit sa obtina solutii pentru asigurarea logisticii fortei internationale din Afganistan, obtinand acordul uzbecilor si pe cel al tadjicilor, in momentul in care Kirghistanul a decis inchiderea unei baze militare americane cheie.

Contraamiralul Mark Harnitchek, inalt responsabil al departamentului de transport al armatei americane, aflat la Dusanbe, capitala tadjica, a declarat ca "in fiecare saptamana, intentionam sa tranzitam prin teritoriile Uzbekistanului si Tadjikistanului spre Afganistan intre 50 si 200 de containere". Oficialul american a subliniat ca aceste convoaie nu vor contine nici arme, nici munitii.
Daca Tadjikistanul a acceptat la inceputul lunii acest tranzit, Uzbekistanul nu s-a exprimat inca asupra subiectului, dar generalul David Petreus, seful operatiunilor americane in Irak si in Afganistan, a fost la Taskent in aceste zile pentru discutii despre care nu s-a putut afla inca nimic. Tranzitul prin cele doua tari din Asia Centrala, frontaliere cu Afganistanul, este esential pentru aprovizionarea fortelor coalitiei internationale, care lupta contra talibanilor. Joi, SUA sperau sa convinga Kirghistanul sa isi schimbe avizul de a inchide baza militara americana, dar precizau ca nu vor plati "orice pret". Rusia, suspectata ca a cerut Kirghistanului inchiderea acestei baze, cauta sa recastige terenul pierdut in favoarea americanilor dupa caderea URSS si sa-si impuna influenta in Asia Centrala ex-sovietica.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă