19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSUA, discuţii cu UE despre un acordarea unui ajutor financiar Ucrainei

SUA, discuţii cu UE despre un acordarea unui ajutor financiar Ucrainei

Statele Unite au anunţat, luni, că discută cu Uniunea Europeană (UE) pe tema acordării unui ajutor financiar Ucrainei, relatează AFP, conform Mediafax.

„Suntem într-o etapă preliminară de consultări cu UE şi cu alţi parteneri pe marginea sprijinului de care Ucraina ar avea nevoie”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

Citeşte şi: UCRAINA. Protestatarii proiectează jurnale de ştiri, iar poliţia răspunde difuzând cântece sovietice, la Kiev

Un ajutor american şi european pentru Ucraina ar putea fi acordat „după formarea unui Guvern tehnic şi atunci când această ţară îşi va relua calea redresării economice prin intermediul FMI”, a explicat purtătoarea de cuvânt.

Ea nu a oferit detalii despre eventualul program de asistenţă financiară, dar a afirmat că „orice decizie va fi determinată de ceea ce se desfăşoară în Ucraina şi de consultările cu un nou Guvern ucrainean”.

Anterior, şefa dimplomaţiei europene a anunţat că UE pregăteşte împreună cu Statele Unite un important program de asistenţă financiară pentru Ucraina.

„Uniunea Europeană şi Statele Unite dezvoltă un plan care examinează măsurile pe care le avem de luat în diverse sectoare ale economiei ucrainene pentru ameliorarea lucrurilor”, a declarat Ashton, conform AFP.

Citeşte şi: Ucraina, în pragul rupturii. Ce face România?

În decembrie, premierul Mikola Azarov, care a demisionat săptămâna trecută, a cuantificat la 20 de miliarde de dolari ajutorul financiar de care Ucraina ar avea nevoie de la UE.
Duminică, un lider al opoziţiei de la Kiev, Arseni Iaţeniuk, a afirmat că partidele proeuropene au cerut asistenţă financiară din partea Occidentului.

„Ne-am adresat partenerilor occidentali pentru asistenţă financiară. Occidentalii au anunţat că sunt pregătiţi să ne ofere ajutor”, a spus Iaţeniuk.

Ucraina se confruntă cu o criză politică fără precedent după ce Administraţia Viktor Ianukovici a refuzat, în noiembrie, semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, preferând apropierea de Rusia. Protestele s-au intensificat de aproximativ trei săptămâni, în contextul adoptării unor legi care permiteau dispersarea brutală a manifestaţiilor. Legile controversate au fost ulterior abrogate.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă