19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialSUA dau unda verde ajutorului economic pentru Moldova

SUA dau unda verde ajutorului economic pentru Moldova

Guvernul american a aprobat programul de asistenta economica pentru Republica Moldova, in valoare de peste 260 milioane dolari, care va consta in granturi pentru dezvoltarea agriculturii si infrastructurii rutiere.

Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, va vizita SUA in a doua jumatate a lunii ianuarie 2010, cand se va intalni cu secretarul de stat american, Hillary Clinton, cu care va semna documentul Programului "Compact", in valoare de 262 milioane dolari, relateaza site-ul Unimedia.md, preluat de Mediafax.
Programul a fost aprobat de consiliul director al corporatiei "Provocarile Mileniului" a guvernului SUA, iar asistenta va fi acordata sub forma unui grant in decursul unei perioade de cinci ani, in scopul dezvoltarii economice, si va contribui la imbunatatirea infrastructurii de drumuri si la cresterea producerii si comercializarii produselor agricole de valoare inalta.

Programul "Compact" include doua domenii importante de asistenta, respectiv agricultura si transporturile. Proiectul "Tranzitia la agricultura performanta", in valoare de 102 milioane dolari, prevede renovarea a 11 sisteme centralizate de irigatii care vor acoperi o suprafata de peste 15.000 hectare, iar proiectul "Reabilitarea drumurilor", estimat la 133 milioane dolari, prevede reabilitarea a 93 de kilometri ai uneia dintre cele mai importante artere din nord-estul tarii, Sarateni-Soroca, in directia Otaci. Pentru monitorizarea, supravegherea, evaluarea, auditul si administrarea Programului "Compact" vor fi alocate alte 27 milioane dolari.

In cadrul unui briefing de presa sustinut marti, impreuna cu ambasadorul american la Chisinau, Asif J. Chaudhry, Filat a multumit Administratiei SUA pentru ajutorul constant si considerabil acordat Republicii Moldova in sustinerea dezvoltarii economice si consolidarea guvernarii democratice. "Doresc sa va asigur ca vom continua sa depunem eforturi pentru afirmarea tarii noastre pe plan international ca un stat ce tinde spre o dezvoltare economica durabila, recunoaste si promoveaza valorile democratice si libertatile cetatenilor", a declarat premierul. La randul sau, Asif J. Chaudhry a mentionat ca programul va fi semnat la Washington, in a doua jumatate a lunii ianuarie 2010, de catre prim-ministrul Vlad Filat si secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă