14.4 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA: Camioanele ruseşti care transportă ajutoare umanitare spre Ucraina trebuie controlate

SUA: Camioanele ruseşti care transportă ajutoare umanitare spre Ucraina trebuie controlate

Cererea Kievului de a controla la frontieră camioanele ruseşti care aduc ajutoare umanitare spre Ucraina este susținută de Washington, întrucât există temeri privind intenția Rusiei ca în realitate să ajute rebelii proruşi.

Potrivit Mediafax, Statele Unite şi aliaţii lor europeni şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la un convoi de camioane care se îndreaptă spre Ucraina. Potrivit Kremlinului, ele sunt încărcate doar cu ajutor umanitar destinat populaţiei afectate de conflictul din estul Ucrainei.

După consultări cu autorităţile de la Kiev, Washingtonul s-a declarat dispus să aprobe trimiterea acestui convoi cu condiţia ca el să fie controlat la frontieră, iar distribuirea de ajutoare să fie încredinţată Crucii Roşii.

"Rusia nu are dreptul să intre în Ucraina în mod unilateral fără permisiunea Kievului, sub acoperirea unor convoaie umanitare sau orice alt pretext", a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat american, Marie Harf.

Potrivit lui Harf, autorităţile ucrainene "au implementat un plan în care au încredere. Suntem favorabili acestui plan", a adăugat ea,mai scrie Mediafax.

Convoiul rus este aşteptat miercuri la frontiera cu Ucraina. Formând o coloană de peste trei kilometri, cele 262 de camioane transportă peste 1.800 de tone de alimente, medicamente şi generatoare, anunţă Ministerul rus de Externe.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a justificat luni trimiterea acestui ajutor prin consecinţele "catastrofale", în opinia sa, ale ofensivei lansate de armata ucraineană împotriva regiunilor Doneţk şi Lugansk, ultimele două bastioane ale insurgenţilor proruşi în estul Ucrainei.

Peste 1.300 de persoane au murit în ceea ce Crucea Roşie califică drept "război civil", iar altele 285.000 au fugit din cauza luptelor, potrivit ONU.

Cele mai citite

Ideologia ucide spiritul olimpic

Sportivii din Rusia și din Belarus au fost excluși de la Jocurile Olimpice din anul acesta de la Paris, lăsând să participe doar cei...
Ultima oră
Pe aceeași temă