5.8 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăSpecialSUA au instalat un nou radar în Japonia. Care este motivul principal

SUA au instalat un nou radar în Japonia. Care este motivul principal

Statele Unite au anunţat vineri că au instalat, în Japonia, un al doilea radar antirachetă, care va contribui, în special, la "ameliorarea" protecţiei faţă de un eventual atac nord-coreean, informeaza Mediafax.

Aparatul, un AN/TPY-2 (Army Navy/Transportable Radar Surveillance), a fost instalat la Kyogamisaki, în vestul Japoniei, cu scopul de a "ameliora sistemele de detectare a rachetelor balistice" atât în beneficiul Japoniei, cât şi al Statelor Unite, a anunţat Pentagonul într-un comunicat.

Un alt radar american, de tip "X-band", este instalat în nordul arhipelagului nipon, pe baza Shakiri, la Tsugaru City.

Statele Unite îşi îndeamnă frecvent aliaţii să-şi consolideze sistemele de apărare antirachetă în contextul unor ameninţări venite dinspre Coreea de Nord, o sursă de îngrijorări în Oceanul Pacific.

"Vom continua să insistăm asupra importanţei dezvoltării sistemelor regionale de apărare împotriva rachetelor balistice", a anunţat recent James Winnefeld, adjunctul şefului Statului Major Interarme al Statelor Unite.

Instalarea acestui radar antirachetă intervine în contextul unor tensiuni diplomatice între Washington şi Phenian legate de atacul informatic asupra Sony Pictures şi polemica din jurul "The Interview", o comedie despre un complot fictiv de asasinare a liderului nord-coreean Kim Jong-un.

Noul radar, la aproximativ 600 de kilometri de Tokyo, a fost instalat şi testat de armata americană în cooperare cu autorităţile japoneze, a dat asigurări Pentagonul.

Acest sistem de apărare a mai fost mobilizat în Turcia şi în "Orientul Mijlociu", potrivit sursei citate.

Cele mai citite

statuie de 1 milion de euro a lui Mihai Viteazul sau parcare supraetajată?

În orașul Zalău, un proiect de amploare a declanșat un adevărat val de controverse. Este vorba despre planul de a amplasa o statuie...

Teodosie a demonstrat că barba te ajută să nu se vadă cât de ciuntit ieși de la Sinod

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, le-a demonstrat tuturor bărbaților, prin propria exemplificare, de ce este benefic să porți...

statuie de 1 milion de euro a lui Mihai Viteazul sau parcare supraetajată?

În orașul Zalău, un proiect de amploare a declanșat un adevărat val de controverse. Este vorba despre planul de a amplasa o statuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă