10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialSUA au început să ceară în culise demisia preşedintelui yemenit

SUA au început să ceară în culise demisia preşedintelui yemenit

Statele Unite au început să ceară, în privat, demisia preşedintelui yemenit Ali Abdullah Saleh, relatează NewsIn.

Surse sub acoperirea anonimatului din guvernele SUA şi yemenit au declarat că administraţia preşedintelui Barack Obama consideră în prezent că Saleh nu poate implementa suficiente reforme şi că, în prezent, controlul său asupra puterii este slab.

Oficiali americani nu au criticat public liderul yemenit, care a fost un aliat cheie în eforturile americane în lupta împotriva terorismului, în pofida protestelor care au degenerat în violenţe. Dar au început să exercite presiuni în culise pentru un guvern de tranziţie în ţară.

Forţele de securitate au atacat în repetate rânduri manifestanţii anti-Saleh, ucigând cel puţin 52 de persoane şi rănind sute. Manifestaţiile din Yemen au început în februarie, alimentate de succesul revoltelor din Tunisia şi Egipt.

Într-o conferinţă de presă organizată sâmbătă la Sanaa, cel mai mare bloc de opoziţie a prezentat planul său în cinci puncte pentru un transfer paşnic al puterii. În baza acestuia, preşedintele Ali Abdullah Saleh ar trebui să îi predea toate prerogativele vicepreşedintelui Abdu Rabu Mansour Hadi. După ce puterea îi va fi predată lui Hadi, acesta ar trebui să schimbe structura forţelor de securitate – inclusiv a Gărzii Republicane – într-un mod care să fie “corect” şi în concordanţă cu legea fundamentală yemenită.

Opoziţia vrea şi ca Hadi, în calitate de preşedinte, să formeze un consiliu care să asigure transparenţă în armată, un consiliu naţional de tranziţie care să reprezinte toate facţiunile din ţară şi un comitet care să monitorizeze noi alegeri.

Hadi ar trebui şi să afirme dreptul la proteste paşnice şi să ancheteze acuzaţiile de brutalitate împotriva manifestanţilor de opoziţie.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă