16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialSUA au dreptul la autoaparare

SUA au dreptul la autoaparare

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a avertizat extrem de dur Teheranul in ceea ce priveste ambitiile sale nucleare. Seful diplomatiei americane nu a exclus ca SUA sa intervina militar contra Iranului, fie singure, fie in cadrul unei coalitii internationale, daca actuala criza nucleara nu va putea fi reglementata in cadrul ONU.
Doamna Rice a subliniat dreptul Washingtonului la autoaparare, declarand totusi ca ea vrea inca sa creada intr-o solutionare pasnica a conflictului. In timpul unei interventii in fata Council of Foreign Relations (Consiliul de relatii externe), la Chicago, secretarul de stat american a reiterat ca „presedintele Bush nu a exclus nici o optiune. Suntem pregatiti sa utilizam masuri politice, economice si altele care sunt la dispozitia noastra pentru a convinge Iranul” sa renunte la fabricarea de uraniu imbogatit, care i-ar permite obtinerea armei nucleare. Avertismentul lui Rice a fost unul extrem de clar: „Dreptul la autoaparare nu necesita o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU”.
La randul sau, numarul trei al Departamentului de Stat american, Nicholas Burns, nu a exclus o actiune unilaterala a SUA contra programului nuclear iranian, apreciind, totodata, ca ar fi de preferat sa se actioneze impreuna cu alte tari. Declaratia lui Burns a survenit miercuri in capitala rusa, dupa incheierea reuniunii la nivel de G8 a membrilor permanenti ai Consiliului de Securitate asupra dosarului nuclear iranian.
Delegatia iraniana sosita la Moscova a avut, de altfel, o intalnire-surpriza cu diplomati de rang inalt ai troicii europene (Marea Britanie, Franta si Germania), ocazie de care iranienii au profitat pentru a anunta triplarea capacitatilor tarii de imbogatire a uraniului.
Atitudinea Teheranului a determinat negociatorii Londrei, prezenti la Moscova, sa declare ca „nu am descoperit nimic nou in pozitia iraniana. Urmatoarea etapa este raportul lui ElBaradei in fata Consiliului de Securitate al ONU spre sfarsitul lunii”. Dupa prezentarea raportului directorului Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, Rusia – care a refuzat pana acum adoptarea de sanctiuni impotriva Teheranului – intentioneaza sa-si defineasca pozitia fata de programul nuclear iranian, a declarat, ieri, ministrul adjunct de Externe, Serghei Kisliak.
Teheranul isi continua, intre timp, sirul interminabil de provocari la adresa comunitatii internationale. Cu ocazia „zilei armatei”, presedintele Ahmadinejad a amenintat ca „oricine va indrazni sa agreseze Iranul se va trezi cu mainile taiate”.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă