11.2 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSpecialSUA: 71 de protestatari, arestaţi după achitarea unui poliţist care a împuşcat...

SUA: 71 de protestatari, arestaţi după achitarea unui poliţist care a împuşcat doi afroamericani

Poliţia a arestat 71 de protestatari sâmbătă seara în Cleveland, după achitarea unui poliţist care a împuşcat mortal, în noiembrie 2012, doi afroamericani neînarmaţi, relatează Mediafax

Manifestanţii reuniţi în faţa centrului judiciar din Cleveland au scandat “fără justiţie, fără pace” şi “vieţile negrilor contează”.

Poliţia a precizat pe Twitter că trei persoane au fost arestate pentru proteste violente, atac în formă agravată şi obstrucţionarea justiţiei, după ce un obiect aruncat prin fereastra unui restaurant l-a rănit pe patronul localului.

Mai multe arestări au fost efectuate pe strada East Fourth din cauza “comportamentului ilegal al unei mulţimi numeroase”, a adăugat poliţia.

Protestatarii au ieşit pe străzi imediat după ce un judecător l-a achitat pe ofiţerul de poliţie Michael Brelo, în vârstă de 31 de ani, de acuzaţia de omucidere voluntară, în cazul morţii lui Timothy Russell şi Malissa Williams.

Incidentul s-a produs în noiembrie 2012, după ce autoturismul celor două victime, un Chevrolet Malibu, a dat rateuri în timp ce trecea cu viteză prin faţa sediului poliţiei din Cleveland, iar ofiţerii au crezut că au fost trase focuri de armă. Ulterior, 62 de maşini de poliţie au urmărit autovehiculul celor doi, într-o cursă care s-a încheiat după 35 de kilometri.

Citeşte şi: Baltimore: Ce se va întâmpla cu poliţiştii suspectaţi că au omorât un tânăr afroamerican

Treisprezece ofiţeri de poliţie au tras atunci 137 de focuri de armă, dar numai Brelo a fost pus sub acuzare, pentru că procurorii au apreciat că cuplul din maşină nu mai reprezenta o ameninţare când poliţistul s-a urcat pe autovehicul şi a tras 15 focuri de armă prin parbriz.

Dar judecătorul a afirmat că, în condiţiile în care şi ceilalţi ofiţeri au tras cu armele, în total 137 de focuri, nu poate spune fără urmă de îndoială că Brelo este responsabil pentru decesul celor două persoane.

Judecătorul John O’Donnell l-a achitat de asemenea pe Brelo de acuzaţia de atac în formă agravată. Brelo risca o pedeapsă de până la 22 de ani de închisoare dacă era găsit vinovat de omucidere voluntară.

Judecătorul a precizat că nu îl va “sacrifica” pe Brelo dacă dovezile nu justifică o condamnare. “Vinovat sau nevinovat, verdictul nu ar trebui să fie motiv pentru ca o societate civilizată să celebreze sau să se revolte”, a adăugat el.

Citeşte şi: Consecinţele protestelor din Ferguson şi Baltimore. Ce a decis Obama în privinţa poliţiei locale

Statele Unite s-au confruntat în ultimii ani cu o serie de incidente în care poliţiştii au ucis persoane de culoare, unele dintre acestea declanşând proteste violente. Un astfel de incident a avut loc tot în Cleveland, în noiembrie 2014, când un poliţist l-a împuşcat pe un băiat afroamerican de 12 ani, Tamir Rice, care avea în mână un pistol de jucărie.

Cele mai citite

Cum va schimba metaversul mediile sociale pentru români

Progresul tehnologic care a luat amploare cu o rapiditate impresionantă în ultimii ani a condus către apariția de noi instrumente menite să ne ajute...

Declinul valorilor umaniste în societatea românească contemporană: cauze

Într-o lume dominată de tehnologie și pragmatism, societatea românească contemporană se confruntă cu un declin alarmant al valorilor umaniste. Această tendință preocupantă se...

“Acordul comercial” de la München: jumătate de triliard de dolari, destinați industriei americane de război

Nimeni n-a sesizat atât contrastul, cât și asemănarea dintre München-ul toamnei anului 1938 și cel al iernii 2024. Dacă atunci, francezii și britanicii au...
Ultima oră
Pe aceeași temă