17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialStudiul Uniunii Europene spulbera mitul "instalatorului polonez"

Studiul Uniunii Europene spulbera mitul „instalatorului polonez”

Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentu Cetateni (ANBCC) a lansat ieri, simultan, in Romania si Bulgaria, studiul European Citizen Action Service (ECAS), "Cine se teme de extinderea din 2007 a Uniunii Europene?".

Studiul ECAS este dedicat dreptului la libera circulatie a cetatenilor europeni in spatiul comunitar si analizeaza impactul cetatenilor noilor state membre – Romania si Bulgaria – asupra pietei comune a fortei de munca. Cercetarea noteaza ca migratia romanilor se incadreaza in tendintele anterioare aderarii tarii noastre la UE. In plus, studiul apreciaza o schimbare a factorilor care determina cautarea unui loc de munca in afara tarii de origine. Proximitatea culturala si lingvistica sunt la fel de importante in exercitiul liberei circulatii a lucratorilor in spatiul comunitar, alaturi de castigul material, principalul determinant din trecut.

"Acest studiu este menit sa demonteze mitul instalatoului polonez. Nu avem nici un motiv sa ne temem de extinderea din 2007 a Uniunii Europene mai mult decat ne-am fi temut de cele patru extinderi precedente", a declarat Tony Vanables, director ECAS. Acesta a mentionat ca, desi sunt initiative legale, masurile tranzitorii impuse de statele membre pentru a limita fluxul de migratie dilueaza totusi substanta cetateniei europene. Curtea Europeana de Justitie, prin deciziile sale, a conferit substanta termenului "cetatenie europeana" prin sustinerea drepturilor fundamentale la tratament egal si libertate de circulatie.
Studiul demonstreaza ca fluxul de migratie de forta de munca la nivelul pietei comune ramane la cote scazute. La nivel european, mai putin de 2% din populatie acceseaza dreptul la libera circulatie, distributia pe tari nefiind egala. In ceea ce priveste forta de munca romaneasca in Europa, studiul mentioneaza ca, dupa ridicarea vizelor pentru statele spatiului Schengen din 2002, numarul pasapoartelor eliberate pentru romani a crescut cu 40% in doi ani, in timp ce procentul returnarilor a crescut cu 55% (returnarile masoara numarul celor care si-au depasit perioada legala de sedere oferita de permisul de rezidenta). Cu alte cuvinte, aceasta inseamna ca 10 procente din gospodariile din Romania, adica aproximativ 2,5 milioane persoane, au avut cel putin un membru al familiei plecat in strainatate dupa 1989. Pe structura de varsta 18-59 de ani, 1/5 din gospodarii au avut cel putin o persoana care a mers la lucru in strainatate. Conform estimarilor, mai mult de 2,5 milioane de romani muncesc acum in strainatate, in timp ce Romania are 21,6 milioane de locuitori. Fluxul de bani pe care migrantii romani ii trimit in Romania a fost cotat la 3,6 miliarde de euro in 2005, an in care muncitorii intorsi in Romania au adus un capital de circa 8,9 miliarde euro.

RECOMANDARI
Mai multa informare

ECAS considera ca se impun incetarea aplicabilitatii masurilor tranzitorii impuse Romaniei si Bulgariei, mai multa informare pentru potentialii migranti, prin crearea unui punct de informare de tipul "one-stop shop". Aceste servicii ar trebui sa se bazeze pe parteneriate locale consolidate, chiar la nivel transnational, pentru a putea oferi suport potentialilor migranti inainte de plecare in tara-gazda, pentru a-i ajuta in procesul de integrare in tara de destinatie si pentru a le facilita reintoarcerea/ reintegrarea in tara de origine.

Cele mai citite

Camila Giorgi a revenit după o absență misterioasă de 6 luni!

După ce a fost „dată dispărută” timp de șase luni, Camila Giorgi a revenit la Roma, iar avocatul său a dezmințit zvonurile conform cărora...

Dani Olmo s-a accidentat! Cât va lipsi mijlocașul Barcelonei

Barcelona a primit o lovitură neașteptată, după ce Dani Olmo, unul dintre cei mai scumpi jucători transferați în această vară, s-a accidentat și va...

Fratele lui Michael Jackson s-a stins din viață. Tito Jackson avea 70 de ani

Tito Jackson, cunoscut pentru contribuțiile sale esențiale la succesul legendarului grup The Jackson Five, a murit duminică, la vârsta de 70 de ani. El...
Ultima oră
Pe aceeași temă