13.9 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăSpecialSTUDIU. Orientarea sexuală poate fi dezvăluită de pupile

STUDIU. Orientarea sexuală poate fi dezvăluită de pupile

Pupilele ochilor se dilată la vederea unor persoane atrăgătoare din punct de vedere sexual şi dezvăluie astfel orientarea sexuală a persoanei în cauză, afirmă autorii unui studiu realizat în Statele Unite ale Americii, informează AFP, citată de Mediafax.

Pentru a verifica această ipoteză – care a fost considerată multă vreme doar o simplă credinţă populară -, cercetătorii de la Universitatea Cornell le-au prezentat celor 325 de voluntari de ambele sexe videoclipuri erotice şi au măsurat dilatarea pupilelor acestora cu ajutorul unor lentile cu raze infraroşii.

Astfel, bărbaţii heterosexuali au reacţionat la vederea femeilor din acele videoclipuri, iar bărbaţii homosexuali, la vederea bărbaţilor din acele imagini.

În schimb, femeile heterosexuale au prezentat reacţii ale pupilelor la proiecţia videoclipurilor cu ambele sexe, confirmând astfel, potrivit autorilor studiului, faptul că sexualitatea feminină se manifestă într-un mod diferit de cea a bărbaţilor.

Femeile homosexuale au fost, în schimb, mai apropiate de bărbaţi din acest punct de vedere, reacţiile lor fiind mai clare în faţa imaginilor erotice cu femei.

În ceea ce-i priveşte pe bărbaţii bisexuali, aceştia s-au arătat în egală măsură atraşi de ambele sexe, infirmând teoriile şi speculaţiile din câteva studii anterioare.

“Am arătat că dorinţa sexuală flexibilă nu este un lucru rezervat exclusiv femeilor, că anumiţi bărbaţi o posedă şi ei şi că acest lucru poate fi văzut la nivelul pupilelor”, a explicat Ritch Savin-Williams, unul dintre autorii studiului, publicat în revista PloS ONE.

Mai multe studii au fost realizate în ultimii ani în domeniul orientării sexuale, dar ele erau bazate pe evaluarea excitaţiei genitale, un lucru mai greu de realizat, mai ales pe indivizi provenind din culturile tradiţionale.

Reacţiile pupilelor la stimulii sexuali au fost utilizate de guvernul canadian între anii 1950 şi 1970 pentru a-i depista pe homosexuali, consideraţi în acea perioadă drept o “ameninţare naţională”. Experimentul a fost însă un eşec, din cauza dificultăţii de măsurare cu precizie a dilatării pupilei şi a lipsei de interes din partea populaţiei, întrucât foarte puţini voluntari au dorit să participe la acest studiu.

Cele mai citite
00:00:38

Casa Albă: Grand Old Party trebuie să prevină închiderile inutile

Republicanii din Congresul SUA trebuie să se asigure că își fac treaba pentru a evita o închidere inutilă a guvernului, a declarat secretarul de...

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu cercetată disciplinar

Judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu, cea în mâinile căreia stă soarta unuia dintre cele mai răsunăătoare procese din ultimii ani, cel al lui Vlad...

de la bășcălie, la umor și revelație

Influencer: „Dacă vreau să văd o schimbare în lume, în primul rând trebuie să mă schimb eu.” Bianca Adam M-am întâlnit cu doi influenceri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă