10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialStudiu. Jocurile LEGO sunt din ce în ce mai violente. Cum răspunde...

Studiu. Jocurile LEGO sunt din ce în ce mai violente. Cum răspunde compania producătoare

Cel mai cunoscut joc de construcții din lume, LEGO, a devenit, în ultimii ani, din ce în ce mai violent, afirmă un studiu publicat de Universitatea din Canterbury (Noua Zeelandă).

Autorii studiului au remarcat tendința ca scenariile de joc oferite de produsele LEGO să fie „îmbogățite” prin „antrenarea în conflicte”. O asemenea tendință este însă contrară politicii oficiale a companiei din Danemarca, care susține că produsele ei descurajează violența.

Specialiștii din Noua Zeelandă observă că violența este promovată simultan în programele de televiziune, în jucării și în diverse jocuri, cei mai expuși la aceste evoluții fiind copiii.

„Compania LEGO a devenit cel mai mare producător de jucării din lume și de aceea am decis să măsurăm nivelul de violență existent în produsele acesteia. Aceste produse nu sunt chiar atât de inocente”, a explicat unul dintre autorii studiului, dr. Christoph Bartneck.

Prin analizarea cataloagelor de produse LEGO dintre anii 1978-2014 se remarcă o creștere a nivelului de violență de 19 la sută pe an, iar în acest moment circa 40 la sută din conținutul catalogului include diferite tipuri de violență, afirmă studiul. De asemenea, circa 30 la sută dintre seturile LEGO aflate acum pe piață includ cel puțin o armă.

În replică, un reprezentant al companiei producătoare, Troy Taylor, a explicat că “la fel ca și alte tipuri de roluri, rolurile de conflict fac parte din dezvoltarea naturală a copiilor. Noi întotdeauna folosim umorul pentru a ne ajuta să reducem gradul de conflict”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...
00:03:41

Fără încetare de foc în Gaza unde războiul a ajuns la Ziua 200

Războiul dintre Israel și Hamasul palestinian a intrat marți în cea de-a 200-a zi fără niciun semn de repaus, în ciuda apelurilor urgente pentru...

Pericol de inundații în mai multe județe din România! Hidrologii au emis cod galben și portocaliu

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, o avertizare Cod portocaliu de viituri, ce vizează până miercuri dimineaţa râuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă