9.9 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSpecialStudiu GfK: Romanii nu mai cumpara aragaze si masini de spalat

Studiu GfK: Romanii nu mai cumpara aragaze si masini de spalat

Aragazele, masinile de spalat, aspiratoarele sau frigiderele nu mai au cautare la romani. In ultimul trimestru al anului trecut, produsele electrocasnice mari (aragaze, masini de spalat, aspiratoare, aparate de aer conditionat sau frigidere) au inregistrat un declin abrupt in vanzari de 18.7%, aducand si vanzarile din intregul an pe un trend negativ de 2.7%. Singurele doua categorii de produse care au aratat rate de crestere de-a lungul intregului an au fost plitele si uscatoarele de rufe. Totusi, aceste categorii au avut cea mai scazuta pondere in valoarea vanzarilor intregului sector, de aceea nu au putut impiedica descresterea pe total, conform unui studiu realizat de GfK Romania.

"In mod evident, trimestrul patru a fost slab in comparatie cu asteptarile. Produsele avand caracteristici superioare si preturile mai mici nu au putut contrabalansa efectele crizei financiare mondiale care au fost resimtite la noi in tara cu precadere in luna decembrie. Desi conditiile de creditare si cresterea ratei somajului au determinat consumatorul sa fie mai prudent in ultimul trimestru din 2008, ramane totusi de vazut in ce masura vor influenta acesti factori climatul de consum in 2009", declara Andi Dumitrescu, managing director GfK Romania.

Dupa un start bun in 2008, piata bunurilor de folosinta indelungata a scazut in trimestrul patru cu 6.3% fata de acelasi trimestru al anului 2007. Cel mai important declin l-au inregistrat electrocasnicele mari. Au scazut, de asemenea, produsele electrocasnice mici, foto si electronice. Piata terminalelor de telefonie mobila a stagnat, in timp ce sectorul IT a fost singurul care a inregistrat o crestere.
Piata totala a bunurilor monitorizate de GfK TEMAX a fost in trimestrul al patrulea 2008 de 742 milioane euro, ceea ce reprezinta o scadere de 6.3% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Totusi, in anul 2008, piata bunurilor de folosinta indelungata a inregistrat o crestere de 11.5%, atingand un total de 2.47 miliarde euro.

Cu vanzari totalizand 258 milioane EUR, reprezentand o crestere de 1.8%, sectorul IT a fost singurul care a avut o evolutie pozitiva in trimestrul al patrulea. Piata telecom a fost relativ stabila, cu o scadere slaba de 0.6%. Scaderea a fost mai importanta pentru echipamentele de birou – 6.5%. Electrocasnicele mici, produsele foto si cele electronice au avut un trend similar, pierzand 8.6%, 8.2% si respectiv 8.0%. Piata electrocasnicelor mari a fost cea mai puternic afectata, inregistrand o scadere de 18.7%.

IT – vanzarile de notebook-uri isi continua cresterea
Suprematia in vanzari a fost detinuta de notebook-uri care au continuat sa atinga rate de crestere pozitive in fiecare trimestru al lui 2008. Aceasta se datoreaza faptului ca eroziunea constanta de pret la notebook-uri le-au facut accesibile consumatorilor, din ce in ce mai interesati de mobilitate.

Electronice: 2008 – un an lipsit de echilibru
Comparativ cu ultimul trimestru al anului 2007, vanzarile pe piata produselor electronice au scazut cu 8%, atingand valoarea de 155 milioane euro.
Cel mai important segment, reprezentat de vanzarile de televizoare cu plasma si LCD, a inregistrat in ultimele doua trimestre ale anului 2008 o crestere moderata, in timp ce toate celelalte produse electronice monitorizate in cadrul GfK Temax au avut pierderi in ultimul trimestru al anului 2008.
In ciuda unui ultim trimestru mai slab, de-a lungul anului 2008 piata de electronice s-a dezvoltat pozitiv, inregistrand, comparativ cu 2007, o crestere a vanzarilor de 12.2%. Mai mult decat atat, evolutia pozitiva pe piata de electronice nu vizeaza numai segmentul televizoarelor cu ecran plat, dar si vanzarile de MP4 players si console de jocuri video.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite

Te-ai săturat de var care ține prea puțin? Ia VAR de la Superliga României! DUREAZĂ FOARTE MULT!!!

Ilustrație: Marian Avramescu Te-ai săturat de varul care nu ține suficient, indiferent de meșterii care vin la tine și te întreabă: cine v-a lucrat...

Teodosie, cu barbă, dar totuși ciuntit ca mitropolit

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a ieșit de la ședința Sfântului Sinod al bărboșilor, încă prezentând păr...

Te-ai săturat de var care ține prea puțin? Ia VAR de la Superliga României! DUREAZĂ FOARTE MULT!!!

Ilustrație: Marian Avramescu Te-ai săturat de varul care nu ține suficient, indiferent de meșterii care vin la tine și te întreabă: cine v-a lucrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă