26.8 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăSpecialStudiu: Gandirea negativa stimuleaza memoria

Studiu: Gandirea negativa stimuleaza memoria

Proasta dispozitie si gandirea negativa au efecte benefice asupra creierului, persoanele prost dispuse avand o atentie sporita, mai mult spirit critic si o memorie mai buna, potrivit unui studiu australian preluat de Reuters, citat de Mediafax.

Persoanele pesimiste sunt mai putin credule si ii pot judeca mai bine pe ceilalti, avand, totodata, o memorie mai buna, pentru ca sunt mai atente la ceea ce le inconjoara decat oamenii fericiti, care au tendinta de a crede tot ceea ce li se spune, a demonstrat studiul coordonat de profesorul Joseph Forgas, de la Universitatea New South Wales din Sydney.

"In timp ce buna dispozitie stimuleaza creativitatea, flexibilitatea, cooperarea si folosirea mijloacelor mnemotehnice, proasta dispozitie determina o atentie sporita la lumea exterioara si o gandire mai realista", noteaza Forgas. "Cercetarea noastra sugereaza ca tristetea sta la baza unor strategii de procesare a informatiei mai adecvate unor situatii dificile", mai spune el.

In vederea efectuarii acestui studiu, echipa lui Forgas a facut o serie de experimente pornind de la inducerea unor stari de bucurie sau tristete voluntarilor. Astfel, subiectii au vizionat filme vesele sau triste si au rememorat unele evenimente fericite sau nefericite din viata lor.

Intr-unul din experimente, participantilor – carora li se indusese o stare buna sau una proasta – li s-a cerut sa isi spuna parerea privind valoarea de adevar a unor mituri urbane. S-a constatat astfel ca persoanele prost dispuse erau mai putin susceptibile sa creada in miturile urbane prezentate. Acestea erau, de asemenea, mai putin susceptibile sa ia decizii pripite in baza unor prejudecati religioase sau rasiale si faceau mai putine greseli atunci cand li se cerea sa isi aduca aminte de un eveniment la care au fost martore.

Studiul a mai demonstrat ca oamenii tristi sunt mai capabili sa sustina o pledoarie, in scris, cu argumente. Potrivit lui Forgas, o dispozitie usor proasta ar putea promova un stil de comunicare mai bine adaptat si mai reusit.

"Buna dispozitie nu este dezirabila in mod universal: oamenii cu o proasta dispozitie sunt mai putin inclinati sa faca erori, ca martori, ei distorsioneaza mai putin realitatea si sunt mai buni la transmiterea unor mesaje eficiente, persuasive si de buna calitate", concluzioneaza autorul studiului, publicat in editia din noiembrie/decembrie a Australian Science.

Cele mai citite

A fost aprobat mecanismul prin care primăriile să poată acoperi cofinanțările

Unitățile administrativ-teritoriale (UAT-uri) pot solicita, în cursul anului 2024, până cel târziu 30 septembrie, contractarea de împrumuturi de la Trezoreria Statului, în limita sumei...

După atacul Iranului asupra Israelului, “România este alături de Israel”, anunță Nicolae Ciucă

"România este alături de Israel și poporul israelian", anunță președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, în urma atacului Iranului asupra Israelului. "România este alături de Israel...

Sebastian Burduja, despre solidaritate și spirit de echipă

Sebastian Burduja, ministrul energiei, invitat în podcastul Stakeborg, și întrebat ce carte ar fi viața lui, spune că un capitolul din prezent l-ar numi...
Ultima oră
Pe aceeași temă