1.9 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialStudiu EY: Redresarea sectorului de tehnologie, media și divertisment și telecomunicații după...

Studiu EY: Redresarea sectorului de tehnologie, media și divertisment și telecomunicații după pandemie depinde de investițiile de capital

  • 87% dintre liderii din sectorul TMT intervievați consideră că investițiile de capital sunt esențiale pentru redresare
  • 82% dintre companiile sondate nu știu clar cine este responsabil pentru investițiile de capital
  • Companiile de telecomunicații au șansa să își îmbunătățească agilitatea prin alocarea capitalului

Investițiile de capital nu au fost niciodată mai importante ca în prezent pentru companiile din sectorul de tehnologie, media și divertisment și telecomunicații (TMT), arată studiul EY Global Capital Operations and Innovation Study (COInS), care a sondat opiniile a 500 de directori executivi de la nivel global din acest sector. Pe baza analizei nivelului de maturitate al respondenților în raport cu fiecare etapă a ciclului de viață al capitalului, studiul îi împarte în două categorii: „lideri”, cei înclinați către utilizarea coerentă a instrumentelor, tehnicilor și proceselor avansate la nivelul întregii companii, și „codași”, cei cu un nivel scăzut de adoptare.

87% dintre respondenții identificați ca „lideri” consideră că redresarea după pandemia provocată de COVID-19 se bazează în principal pe nivelul investițiilor de capital. Acesta reprezintă un motiv de îngrijorare, având în vedere că 82% dintre toți respondenții nu știu clar cine este responsabil pentru rezultatele proiectelor de investiții de capital, ceea ce ridică semne de întrebare în legătură cu practicile de guvernanță.

Peter Latos, Liderul departamentelor de Consultanță și Strategie și Tranzacții, EY România: „Pe măsură ce tehnologia se află din ce în ce mai mult în centrul multor industrii, nu este surprinzător faptul că majoritatea directorilor din sectorul TMT văd investițiile de capital ca fiind critice pentru redresarea post-pandemie. În mod îngrijorător, însă, pentru un număr aproape egal nu este clar cine este responsabil pentru obținerea de rezultate în urma unor astfel de investiții. Deciziile privind momentul, locul și modul de mobilizare a capitalului devin și mai complicate în contextul ritmului accelerat al perturbărilor tehnologice, al inovării și al reinventării, precum și al schimbărilor de reglementare. De aceea, este imperativ pentru companii să aibă o abordare bine definită, construită în jurul a trei piloni: instrumentele avansate de analiză a datelor (data & advanced analytics), resursa umană și guvernanța.”

Studiul mai arată că organizațiile din sectorul TMT se confruntă cu dificultăți în îndeplinirea obiectivelor legate de investițiile de capital. 63% dintre toți respondenții nu reușesc să obțină randamentele prognozate, în timp ce 66% confirmă că, odată cu expirarea termenelor, costurile programelor lor de investiții de capital cresc.

În ceea ce privește măsurarea succesului, 70% dintre respondenții „codași” și 58% dintre „lideri” au probleme în a demonstra valoarea pe care o aduc investițiile lor de capital, în mare parte din cauza limitărilor legate de maturitatea datelor.

Agilitatea este principala urgență

83% dintre toți respondenții au declarat că pandemia provocată de COVID-19 a evidențiat necesitatea instituirii unor mecanisme mai agile de alocare a capitalului. Cu toate acestea, o treime (33%) consideră că încă nu au capacitatea de a se adapta la modificările condițiilor pieței, inclusiv la evenimente majore precum pandemia provocată de COVID-19.

Companiile de telecomunicații beneficiază de cea mai mare oportunitate de a-și ameliora agilitatea, 42% dintre acestea recunoscând că abordarea lor în privința planificării investițiilor de capital este prea statică și rigidă (comparativ cu 38% dintre companiile din media și divertisment și 25% dintre companiile din domeniul tehnologiilor).

Cu toate acestea, companiile de telecomunicații prezintă cea mai mică probabilitate de a-și revizui și ajusta cu regularitate investițiile (16% față de 26% dintre companiile din domeniul tehnologiilor și 31% dintre companiile de media și divertisment). De asemenea, 38% dintre companiile de telecomunicații se confruntă cu dificultăți în a identifica suficiente date pentru a aduce un plus de credibilitate procesului decizional, un procent semnificativ mai mare decât cel al respondenților din media și divertisment (30%) și al celor din domeniul tehnologiilor (28%). 

Planurile legate de resursele umane trebuie să țină pasul cu transformarea tehnologică

Studiul subliniază importanța cultivării seturilor de abilități potrivite pentru optimizarea investițiilor de capital, dincolo de utilizarea exclusivă a instrumentelor și proceselor. 89% dintre „lideri” și 67% dintre „codași” consideră că vor obține un avantaj competitiv din păstrarea unei forțe de lucru cu calificări avansate, care poate gestiona proiectele de investiții de capital.

Dar, având în vedere ritmul rapid al schimbărilor, apare un deficit de abilități, pe măsură ce companiile introduc noi tehnologii fără a asigura o instruire suficientă privind utilizarea acestora. Potrivit studiului, principala barieră în calea adoptării analizei de date bazate pe inteligență artificială (AI) este absența unor seturi de competențe în domeniul AI, două treimi dintre toți respondenții (66%) declarând că, în prezent, sunt dificil de găsit seturile de abilități necesare în interiorul organizației lor.

Obiectivele ESG în prim plan

În contextul în care companiile din sectorul TMT caută să își consolideze procesele de guvernanță și transparență, studiul relevă importanța încorporării indicatorilor cheie de performanță în materie de mediu, social și guvernanță (ESG) pentru a încuraja investiții holistice, care să ofere un set mai echilibrat de obiective. Acest demers ar trebui să fie unul cheie pentru directorii executivi din sectorul TMT, 62% dintre toți respondenții declarând că nu sunt evaluate suficiente proiecte de investiții de capital pe baza contribuțiilor acestora la atingerea obiectivelor de mediu sau sustenabilitate.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă