16.9 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăSpecialStudiu: Creștere semnificativă a numărului de atentate, în 2016. Riscurile politice, economice...

Studiu: Creștere semnificativă a numărului de atentate, în 2016. Riscurile politice, economice și teroriste creează un climat extrem de nesigur și în acest an

Numărul atacurilor teroriste în țările occidentale au crescut, în 2016, cu 175%, în raport cu anul 2015. Totodată, la nivel global, creșterea a fost de 14%, se precizează într-un studiu al companiei internaționale de asigurări Aon, informează AFP, citat de Agerpres.

Anul trecut, în lume au avut loc 4.151 de atacuri teroriste, comparativ cu 3.633 câte au fost în 2015, potrivit unei numărători efectuate de experți ai Aon. În țările occidentale, acest număr a crescut de la 35 în 2015 la 96 în 2016, precizează compania, care a publicat o hartă de riscuri politice, terorism și violență politică pentru 2017.

„Previziunile nu sunt roze pentru 2017. Nu vedem într-adevăr niciun motiv pentru ca situația să se amelioreze. Efectul cumulat al riscurilor politice, economice și teroriste creează un climat extrem de nesigur”, mărturisește pentru AFP directorul departamentului pentru riscuri politice al Aon France, Louis Bollaert. '', afirmă Bollaert.

În pofida acestei puternice majorări a numărului de acte teroriste în țările occidentale, ele reprezintă, doar 3% din violența teroristă la nivel mondial, precizează experții Aon, care și-au elaborat harta în colaborare cu specialiști ai cabinetului Roubini Global Economics și Risk Advisory Group.

Harta ilustrează o creștere previzibilă în 2017 a acestor riscuri, cu 17 țări clasate la cel mai ridicat nivel. Pentru al doilea an consecutiv, mai multe țări au urcat pe scara riscurilor (19) decât au coborât (11).

Sursa citată mai precizează și că „este puțin probabil ca riscurile de violență politică să descrească în 2017. Pierderile teritoriale ale grupării Statul Islamic în Irak și Siria vor duce probabil la dispersarea rețelei jihadiste, ceea ce va duce la rândul său la riscuri serioase pentru zeci de țări din regiune și dincolo de ea, în special în Europa și Asia”.

Cele mai citite

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu cercetată disciplinar

Judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu, cea în mâinile căreia stă soarta unuia dintre cele mai răsunăătoare procese din ultimii ani, cel al lui Vlad...

Modificări ale liniilor STB 93 și 168

Linia de troleibuze 93 va fi prelungită începând de mâine până în cartierul Constantin Brâncuşi, iar pe acest traseu vor circula numai troleibuze noi...

Focar de rujeolă, într-o comunitate de romi. 15 copii au ajuns la spital

Un focar de rujeolă a fost descoperit de autorităţile sanitare din judeţul Bistriţa-Năsăud într-o comunitate de romi din oraşul Năsăud, după ce seara trecută...
Ultima oră
Pe aceeași temă