98.000 de români, cu vârste de peste 18 ani, sunt dependenți de jocurile de noroc, arată studiul „Pariurile și Jocurile de noroc în România”, citat de Agerpres.
„În ultimul an, 15% din românii cu vârsta de peste 18 ani au practicat cel puțin o dată un joc de noroc. Potrivit psihologilor, unele persoane pot dezvolta un comportament compulsiv în legături cu jocurile de noroc. 25% dintre bărbații români au jucat măcar o dată jocuri de noroc în ultimul an. Femeile care au încercat jocurile de noroc sunt în procent de 7% din totalul femeilor de peste 18 ani. Jucătorii ocazionali, respectiv cei care au declarat că au practicat cel puțin o dată un joc de noroc în ultimul an, se regăsesc într-o mai mare măsură în orașele mici cu până la 30.000 de locuitori, unde posibilitățile de distracție de orice tip sunt mai limitate”, se arată în document.
Potrivit sursei citate, jucătorii care practică unul dintre jocurile de noroc cu frecvență cel puțin săptămânală sunt preponderent bărbați tineri, necăsătoriți, din mediul urban, cu educație medie și cu un venit mediu pe gospodărie de aproximativ 2.500 lei.
„32% dintre jucătorii ce practică jocuri de noroc cu frecvență săptămânală au între 18 și 24 de ani. În general, jucătorii cu frecvență săptămânală joacă/pariază pentru distracție și pentru a câștiga bani. Întrebați care sunt motivele de joc, 87% au declarat că se simt bine atunci când joacă în timp ce 74% au afirmat că și pentru a câștiga bani. Conform rezultatelor, incidența jucătorilor cu probleme în rândul românilor de peste 18 ani este de 0,6%, respectiv 98.000 indivizi”, arată studiul.
România se situează la limita de jos a mediei europene privind consumul de jocuri de noroc, cu 0,6% din populația de peste 18 ani ca practicanți care au depășit linia divertismentului, în raport cu media europeană care se situează între 0,5 și 2%.
Studiul „Pariurile și Jocurile de noroc în România” a fost realizat de GfK România pentru Asociația ROMSLOT și Romania Bookmakers – patronatul organizatorilor de pariuri din România. Culegerea datelor a fost realizată în perioada 25 iulie – 16 august pe un eșantion național +18 ani. Rata de eroare este de +/-3%.
Romanian Bookmakers și Romslot derulează în parteneriat programul „Joc Responsabil”, dedicat persoanelor care au depășit linia perceperii jocurilor de noroc drept mijloc de divertisment, propunându-și ca obiective prevenirea, identificarea, evaluarea și asistarea psihologică a jucătorilor cu probleme legate de jocurile de noroc. În ultimul an au apelat la program 975 de persoane, 409 persoane s-au programat efectiv și 252 de persoane au mers fizic la cabinet.