21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialStudenții, specializați în modelare 3D

Studenții, specializați în modelare 3D

Laboratorul de Cercetare în domeniul Realităţii Virtuale şi Augmentate (CeRVA) din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa a organizat în perioada 29 august 2014 – 8 septembrie 2014 a treia Școală de Vară de Medii Virtuale din România – „Virtual Heritage Edition” (creatiVE). Partenerul acestei ediții a fost Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța.

Ediţia din 2014 a păstrat tematica aplicării realităţii virtuale în reconstrucţia virtuală a unor artefacte arheologice descoperite în Dobrogea, concentrându-se de această dată asupra morilor de vânt provenind din zona Tulcea. Scopul proiectului este de a iniţia şi specializa studenţi în modelarea 3D a reconstituirilor istorice, dar şi de a dezvolta spiritul de echipă al acestora.

Sesiunile de lucru s-au bucurat de prezența unor specialişti invitaţi din ţară şi din străinătate, care au ținut prelegeri cu tematicile: „Tehnici de navigare și interacțiune în mediile 3D” – Prof. Ștefan-Gheorghe Pentiuc (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava), „Utilizarea realității augmentate în promovarea patrimoniului cultural” – Prof. Dragoș Datcu (TU Delft), „Tehnici de digitizare a artefactelor” – Prof. Călin Neamțu (Universitatea Tehnică din Cluj), „Modalități de interacțiune în realitate augmentată” – Prof. Dorian Gorgan (Universitatea Tehnică din Cluj), „Rolul morilor de vânt în dezvoltarea economică a Dobrogei” – Dr. Nicolae Papadopol (Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța).

Activitățile practice ale proiectului au constat în modelare 3D bazată pe fotografii şi informaţii de pe sit-ul arheologic, procesare de imagini, tehnici de iluminare și texturare a obiectelor, dar și de animare a artefactelor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă